Styrketräning

Har precis avslutat en period av styrketräning i kursen "Idrott och hälsa 1". Styrketräning är en viktig del av ett livslångt hälsoarbete, och dess hälsoeffekter är välkända. Därför ett måste att gå igenom grundligt i kursen.

Hälsoeffekter på styrketräning

Källa: Hälsoeffekter (Red: länkens målsida finns inte kvar)

(Tips på att få bra källor får man också om man googlar på "googles scholar"

Många anser det inte lämpligt att syrketräna innan en viss ålder. Detta tror jag är en myt om man lär ut rätt teknik.

Abstract styrka och ungdom

Källa: Youth resistance training: updated position statement paper from the national strength and conditioning association Länk till annan webbplats..

Jag kommer ihåg hur Michail Tonkonogi  under sina föreläsningar på GIH nästan hånfullt pratade om hur man i Sverige inte tillät unga träna styrka. Michail Tonkonogi är professor i medicinsk vetenskap och är en av landets främsta experter, och forskare inom området fysisk träning och hälsa. Han är rådgivare åt flera idrottsförbund, elitidrottare och tränare.

Perioden började med att jag gick igenom en teoridel sedan hade vi praktiska lektioner hur man kan träna styrka på olika sett och sedan fick eleverna  planera egen träning med eget syfte och mål.

Eleverna bedöms både på lektionstid och i slutet då de lämnar in en film med både praktisk och teoretiskexamination med bland annat teknik i benböj, ergonomiska aspekter och hälsoeffekter osv.

Har använt videoexamination i några år och tycker det är ett utmärkt hjälpmedel i ämnet.

Mina elever använder sina mobiler eller kameran i deras datorer.

Här nedan ser ni vad jag gick igenom på lektionerna samt kunskapskrav som momentet behandlade.

Sista filmen är lite exempel på vad deras video ska innehålla med några elevexempel, hela uppgiften får de på ett word dokument.

KUNSKAPSKRAV

Kroppsvikt

Med vikt

Benböj marklyft rodd

Instruktioner vad videon skall innehålla

När eleverna redigerar sina filmer har de använts sig av moviemaker tidigare men något strul har gjort att movie maker funkat dåligt ett tag. Därför har vi övergått att använda powerpoint som film redigerare. Funkar utmärkt i office 2013.

Finns även mer avancerade videohjälpmedel för rörelseanalys. Jag har lekt lite med coach´s eye Länk till annan webbplats. nedan finns exempel vad man kan göra med den appen.

Vi använder oss av videoexamination även i dans, gymnastik och lågintensiva träningsmetoder.
Till våren innan konditionsblocket kommer jag nytt för i år analysera löpsteg med hjälp av video och då använda mobiler för de är utrustad med slowmotion funktion som funkar mycket bra.

Vad gäller gymnastik och grundmotorik och allmänt kunna träna på ett säkert sett är det oftast väldigt utmanande för de allra flesta på gymnasiet vare sig de är aktiva i förening eller ej så varför då krångla till det för elever med att alltid använda..... Ja ni som läst tidigare inlägg vet vad jag menar vid det här laget!?


Daniel Gomejzon

Idrottslärare. Tidigare ämnesspanare.

Mejla