Ninja warrior

En stor trend ute på skolorna är att köra en skolvariant av Ninja Warrior. Jag har själv testat på gymnasiet och då frivilligt och ej på lektionstid.

Anledningen till detta är att jag inte har tillräckligt med redskap (fantasi) att bygga banan med olika svårighetsgrad. En annan orsak är att jag vill att det skall vara extremt utmanande och då passar det sig inte att erbjuda en sådan aktivitet på den obligatoriska undervisningen.

ninja

På Facebook i olika idrottslärargrupper finns en massa olika banor och videos som olika skolor har haft. De har oftast olika lösningar som gör det möjligt att genomföra banorna under ordinarie undervisning. De går inte att dela här men sök efter grupperna för idrottslärare på Facebook så hittar ni säkert dit och kan del av banorna. Det verkar som att det brukar bli succé för de olika banorna på alla skolor som testar.

Några kommentarer från lärare som testat Ninja warrior upplägg

Johan Erngren lärare i Idrott och Hälsa på Näslunds skola och idrottslärare på Hallstahammars kommun:

Stage 2 i ninja Warrior. Vad har jag lärt mig av 2 veckor med ninja tema?

  • Eleverna älskart
  • Mycket fram och tillbaka plock av mig
  • Risker finns 
  • Det var guld att ha två lektioner per Stage (en lektion de fick bara öva på hindren, sen en där de jobbade två o två en coach en gör banan. Efter det fick de som ville köra banan på tid)
  • Jätteskoj att göra en tävling av det ( bäst tid för lågstadiet samt mellanstadiet blir ninja warrior)
  • kommer definitivt jobba med ninja nästa år med

Andreas Olausson Idrottslärare Alingsås

  • Kört samma ungefär och kan bara hålla med i det du skriver fantastiskt koncept där man sett oanade talanger blomma ut
  • Jag kommer att bygga en bana även i år men då jag tycker den varit lite fattig kommer jag försöka mig på att bygga ett femsteg själv

Femsteg

Jag fick tipset av Mattias Hertz på Hummelstaskolan att bygga Femsteg med hjälp av EU pallar 2 st per steg och sätta ihop med hjälp av en tvärslå se bild nedan.

Hemmabygge av Femsteg

Väsby Ninja Warrior

Tidigare år har vinnaren av Väsby Ninja Warrior vunnit biobiljetter men i år kommer vinnaren att få träna ett tillfälle på extremfabriken (Red: länkens målsida finns inte längre) samt ställa upp i deras Ninja warrior tävling. Extremfabriken ligger i Kallhäll i Stockholm. Jag har inte själv varit där och testat men jag känner en PT som varit och testat och jag tänkte dela detta här.

Ninja warrior träning i Extremfabriken 

I tidigare inlägg har jag tagit upp att använda metoder som är relevanta för elever att använda som träning och motion efter det att de har gått ut gymnasiet. Så hur kan då hinderbana och liknande träning vara relevant? Det är ju inte så att eleverna när de går ut gymnasiet kommer träna hinderbana eller ställa upp i tävlingar med hinder!? Men det kommer de troligtvis att göra.

Jag själv har testat på två sådana tävlingar och jag tycker det är både roliga och jobbiga. Senast sprang jag ArenaRun inne på Friends Arena och jag tror det var 2000 till som kämpade sig runt de tuffa 5 kilometrarna. De var olika åldrar och träningsbakgrund på plats och alla stöttade och hjälpte varandra vid hinder eller när någon höll på att ge upp. Tävlingen för de allra flesta var sekundär. Denna tävlingsform OCR obstacle course running har vuxit oerhört på sista tiden och de verkar inte som att det kommer sluta växa de närmaste åren.