QR-Orientering, Turf, konditionsbingo, Pokémon go

Vi är inne i slutfasen av en period då vi har tränat kondition och orientering. De kommer även att få testa på Qr-orientering i stadsmiljö och lätt terräng runt skolan.

Publicerad Av

I slutet på perioden kommer eleverna få skriva ett prov på konditionsdelen.

Kontrollerna har frågor om orientering i diagnostiskt syfte, och de kommer att få turfa och även åka bort och testa på "riktig" orientering. Själva provet kommer jag att för första gången försöka genomföra digitalt, med hjälp av Digiexam. Mer om detta när jag genomfört provet).

I konditionsdelen kommer vi även närma oss detta med att bedöma sina utvecklingsbehov, planera, aktivt genomföra och ta ansvar för sin hälsa i form av ett träningspass som de planerar själva samt reflekterar omkring resultatet. Eftersom det bara handlar om ett pass så blir det en uppgift av E-karaktär. Liknande upplägg kommer att göras inom styrketräning för att i slutet av kursen kommer en större sådan uppgift med flera veckors träning.

I övrigt på konditionsdelen har de fått testa olika metoder som tabata, löpning i olika pulsintervaller, ruffie, box och badminton. Jag har även tagit ett koncept de kört här på Nacka Gymnasium som heter konditionsbingo och lagt till mina kära qr-koder. Mer om det nedan:

Konditionsbingo länk Länk till annan webbplats. 

Klicka ovan för att komma till formuläret eller scanna qr-koden nedan. Detta gör eleven i början av lektionen och sedan skall de bocka av alla eller så många som möjligt. När de gör det samlas det i ett dokument i Google driven hos den som äger formuläret (läraren).

bingo-kod

I sista uppdraget har jag bett eleverna att fånga en pokémon och det kräver ju att de har appen nedladdad. Detta har ju inte alla och då kan man be dem att öka på stegen i appen hälsa som alla som har iPhone eller så har man vanliga hederliga stegräknare.

Hälsa-app

Pokémon go

Hur man kan använda Pokémon go i undervisningen av Idrott och Hälsa tänkte jag nu ge lite tips.

Det första tipset är väl det som krävs mest och kan säkert användas till en hel lektion. De kräver att skolan ligger på en plats där det finns många pokéstops Länk till annan webbplats.. Det man sedan gör är att man sätter ut frågor om till exempel orientering vid dessa pokéstops som oftast sitter på en staty eller dylikt som är utmärkande. Man skriver ut eller delar ett dokument med alla statyer/platser som man hängt ut frågor på och sedan får de orientera sig dit i appen och svara på frågorna.

De andra tipset är att i och med uppdateringen som gjorts på spelet kan man koppla sin favorit-Pokémon som sin kompis. Detta medför att Pokémonen går tillsammans med dig och samlar på sig steg och precis som man kläcker ägg får den om man går men i detta fall är 1,3 eller 5 km.

Därför kan man be eleven som kanske inte kan delta på dagens lektion att byta kompis så att den Pokémon-kompisen börjar från 0 km och sedan ber eleven gå 1,3 eller 5 km.

Det som är bra med spelet är att man inte kan fuska med km i form av att åka moppe eller cykla då den känner av om det går för fort.

Ett litet sidospår är att många som spelar frågar vilken level är du på? Tycker det är mer imponerande när man får reda på hur långt man gått eller sprungit totalt.

Qr orienteringslänk Länk till annan webbplats. 

Vid Qr-orienteringen har eleverna fått en karta på närområdet med ganska lätt orientering. Men qr-koderna är inte så stora, kanske 5*5 cm, så eleven måste vara helt säker att de orienterat rätt och söka av området de skall sitta på. När eleverna scannar dessa kommer en fråga som den ovan i länken. Testa gärna eller så scannar ni qr-koden nedan.

qr-or-blogg

Det som händer hos den som skapat denna fråga i Google drive via Google formulär är att svaret registreras på en samlingssida. Men man kan även ladda ner till Excel eller Google kalkylark. I Excel kan man sedan snabbrätta genom villkorsstyrd formatering av cellerna. T.ex. om cellen innehåller bokstaven c skall det bli grönt i rutan. Man kan också ta hela ord. Då rättas alla svar samtidigt och lyser grönt.


Daniel Gomejzon

Idrottslärare. Tidigare ämnesspanare.

Mejla