En summering av mina dagar på bokmässan

Jag har haft förmånen att spendera tre hela dagar på årets bokmässa i Göteborg. Mitt fokus har (som vanligt) varit It i skolan. Detta är mina högst personliga reflektioner och iakttagelser.

Publicerad Av

Jag och många med mig har tröttnat på eldsjälsberoendet i svensk skola. Vi vill att IT ska gälla alla för att skapa en likvärdig skola. Förmodligen behövs det krafttag såväl på lokal nivå som nationell.

Att använda IT i skolan/förskolan ska vara ett förhållningssätt och det är det vi måste prata om istället för att enbart hålla workshops i speciella program eller appar. Som min författarkollega Håkan Fleischer uttryckte det i slutet av vår programpunkt: "appar kommer och går - ett förhållningssätt består"

Mina tankar har gått i "teori och praktik"-spåret, förmodligen för att jag personligen är uppfylld av att vår bok är skickad till tryck och kommer och den handlar ju just om det "digitalisering som lyfter skolan - teori möter praktik". Jag njuter av samtalet mellan läraren och forskaren och jag hoppas få lyssna till fler sådana samtal. Samtal är spännande att få ta del av och jag tycker att det ska bli spännande att lyssna på alla avsnitt av Lärarpodden som spelats in under mässan. Jag har fått med mig massor av tankar för mitt fortsatta jobb på LR.

En liten sväng till makerspace-hörnan hann jag och där blev lite inspirerad till något litet projekt med scratch, jag hoppas att det ska mynna ut i något roligt för mina elever om ett tag.

Vidare har jag funderat en del på digitala lässtrategier, inte minst på grund av dagens artikel i DN Länk till annan webbplats. där också appen Spritz nämns. Att få ett ord i taget serverat i en viss takt, det var första gången för mig och otroligt spännande. ett helt annat sätt att läsa. Jag inser att vi som jobbar i skolan måste lära eleverna läsa på skärmar för det är väl inte längre någon som tror att de kommer att slippa undan det senare i livet?

Och sen till sist, det sorgligaste med att befinna sig här på mässan är att inse hur många som inte är här. Jag gissar att det finns en mängd lärare och andra som gärna varit här men som är hemma och jobbar vilket vi andra får vara tacksamma för. Men det är egentligen inte de som vill hit men inte är här jag bekymrar mig för. När jag går en sväng på golvet på mässan idag bland författare och förlag slås jag hur väl jag passar in (även om jag är lite yngre än genomsnittet) Jag har råttfärgat hår, beige hy, är sparsmakat sminkad, klädd i svenskdesignad linneklänning och bekväma skor. Det är en otroligt homogen grupp av människor som är här. Var är alla andra? Misslyckas vi i skolan med att göra alla elever till läsare eller är det bristen på intressanta böcker för andra än mat- och trädgårdsintresserade, deckarläsande kulturtanter och deras män?  Är det så att vi misslyckas i vårt klassöverbryggande uppdrag? Att vi inte har en likvärdig skolan i Sverige? Jag hoppas det vänder.

golvet
molnet

Helena Kvarnsell

Lärare i matematik, biologi, kemi, fysik och teknik. Ledamot i intresseföreningen för ämneslärare. Tidigare ämnesspanare.

Mejla