Entreprenöriellt filmskapande i förskolan

Ett trick som jag använder mig av när jag går på konferenser och mässor är att jag försöker hitta programpunkter som inte alltid just handlar om matte/NO/teknik för högstadiet. Jag behöver nämligen bredda mig

Publicerad Av

I ärlighetens namn finns inte tillräckligt med seminarier om bara mina intressesfär för att täcka en dags program. Då går jag och lyssnar på andra grejer och ser till att bli inspirerad av det. Nu sitter jag därför och lyssnar på Mats Larsnäs och Fredrik Hermansson som pratar om ett filmprojekt i förskolan. Långt ifrån min vardag men oh så inspirerande.

Mats och Fredrik berättar om skolverkets syn på entreprenöriellt lärande som sammanfattas i dessa punkter:

  • Ta initiativ och ansvar
  • Omsätta idéer till handling
  • Utveckla nyfikenhet, självförtroende och kreativitet
  • Våga ta risker, våga misslyckas
  • Exponera sig mot omvärlden - göra det på riktigt

I förskolan i Kungsbacka har man i förskolan alltså gjort film med barnen och dessa filmer visades sedan för alla på en riktig biograf. Jag gissar att detta blev succé. En hel filmfestival alltså.

Av erfarenhet vet jag hur roligt eleverna tycker det är när deras alster visas upp för någon annan än bara lärare. Att ha en verklig publik kan vara väldigt motiverande och det tar jag med mig från denna programpunkt som ju inte alls handlade om högstadiet, eller matte, eller NO eller något sådant. VI lärare har ett ansvar att utvecklas och det är i huvudet det sitter om vi kan lära oss något av någon annan eller inte.
Läs mer om projekten. (Red. Länken fungerar inte längre.)

Läs mer om entreprenöriellt lärande på skolverkets webbplats (Red. Länken fungerar inte längre.).


Helena Kvarnsell

Lärare i matematik, biologi, kemi, fysik och teknik. Ledamot i intresseföreningen för ämneslärare. Tidigare ämnesspanare.

Mejla