ett förstadium till programmering?

Det här med programmering är ju stekhett just nu...men jag är lite orolig för hur det ska bli på skolorna.

I förra veckan anordnade Skolverket en träff med en referensgrupp för att tanka av oss verksamma lärare lite av våra ideér om fortbildning, implementering och stödbehov. Bra Skolverket! Jag hoppas att det blir bra tillslut det här. Vi har en tekniklärarkår som är lite osäker i sin reella (och i viss mån också formella) kompetens, detta enligt skolinspektionens rapport 2014 Länk till annan webbplats.. Min gissning är att ännu fler är osäkra på sin kompetens inom programmering. Jag hoppas inte någon huvudman tror att lärare ska undervisa i och om programmering utan att kunna programmera.

Vad jag egentligen tänkte skriva om idag är det som, enligt mig, ofta saknas när vi pratar programmering. Alldeles för ofta hör jag att vi ska köpa häftiga robotar som vi ska programmera eller öva i verktyg och appar med blockprogrammering för att lära oss förstadiet till programmering. Jag tror att det är bra och nödvändigt men det jag vill påminna om är hur vi historiskt sett kom fram till programmerade datorer. Jag tror att det kan vara en väldigt bra väg att gå för att få elever (och lärare) att närma sig programmering.. Så innan vi lägger pengar på dyra, väldigt avancerade robotar, surfplattor och appar, så tycker jag att vi bör se oss omkring och leta efter saker och mekanik i gränslandet mellan analogt och digitalt. De exempel jag har kommit att tänka på är:

vävstolar, positiv och speldosor. alla dessa styrs av någon typ av karta/hålkort/beskrivning och upprepar små kommandon i ett visst mönster för att bilda en större helhet. Är jag fel ute? Kan du komma på fler saker?


Helena Kvarnsell

Lärare i matematik, biologi, kemi, fysik och teknik. Ledamot i intresseföreningen för ämneslärare. Tidigare ämnesspanare.

Mejla