Google Arts and Culture som läromedel för bildlärare

För några år sedan fascinerades jag av Googles stora konstprojekt "Google Art Project" som kopplade samman många konstmuseer över hela världen och man kunde gå in på dem liksom i Google Maps Street view. Det är ofta svårt att komma iväg utanför skolan och med en projektor kan vi plötsligt gå på utställning.

Jag tycker också det är viktigt att eleverna får se på många bilder. Flera av bilderna här kan man också zooma in på och se penseldrag. Fantastiskt. Jag använde det några gånger i undervisningen, men nu har det tagit fart igen. På vilka sätt kan du läsa om här. Du kommer dit genom att surfa in via Google Chrome-läsare till Google Arts and Culture Länk till annan webbplats. som det numera heter.

För att kunna använda det enkelt på min arbetsplats har jag bett om att få webbläsare Google Chrome inlagd på skolans datorer, samt jag har laddat ner appen från Google Apps till mina 15 läsplattor i bildsalen. Eleverna kan själva ladda hem appen både för android och iphone. Detta är faktiskt rätt användbart.

Här är ett Youtube-klipp med en presentation och en tutorial:

Hur tänkte jag använda Google Arts and Culture i undervisningen?

Eftersom du kan söka både på konstnärer, konstriktningar, tider, platser, färg och vilka sökord en själv vill, så är möjligheterna oändliga. Eleverna använder det redan för att söka inspirationskällor på lektionerna. I åk 8 fick eleverna t.ex. kombinera två modernistiska verk med varandra och hade då god hjälp av webbplatsen.

Uppgift: Åk 9 Curera din egen utställning.

Mina nior kommer snart att få vara Art curators och skapa en egen utställning med egna och andras bilder.
Vi kommer börja med att diskutera "Vad är konst?" Vi går igenom olika konstuttryck för att sedan gå in på vad en art curator gör genom denna film:

Därefter ska de få göra sin egen samling, kanske väljer de då att göra den på Google Arts and Culture eller inte. De ska komplettera sin samling med minst ett eget skapat verk. När de är klara väljer de presentationsform och presenterar sin utställning. Det ska bli spännande att få sätta igång med det här om några veckor.

Hur man gör en egen Google Arts and Culture samling

Först behöver man logga in/skapa ett konto vilket är gratis. Därefter letar man verk till sin samling och märker upp dem som favoriter. Nästa steg är att klicka på plus och "create a new collection". Därefter kan man dela med sig med webbadressen - lämna in till läraren, eller så kan vi som lärare dela med våra elever.

User Galleries

När man ska leta efter andras samlingar eller collections så är de lite gömda. Om du söker på "Elements of Arts" och scrollar ned på sidan, så ser du så småningom exempel på User galleries. Klicka på "view all" så får du upp många. Detta är ju också ett bra användningsområde för oss bildlärare att kunna göra egna urval av samlingarna till lektioner om bildelement, konsthistoria, djupverkan, färglära till exempel.

Här är två exempel för att illustrera en bra användning för oss lärare: Bildelement Länk till annan webbplats. och Djupverkan och rörelse i bild Länk till annan webbplats.

En sista idé är att göra bildanalys på ett litet annorlunda sätt.

Har ni sett de här stencilerna på Pinterest där man ska kasta en tärning och rita det som står för siffran man slog fram. Till sist blir det en bild.

Här är två exempel på lärares "roll and draw" games som du kan skriva ut och ha som visexempel:

Nu är ju jag mycket för att eleverna ska få göra själv från grunden och jag tänkte att de skulle välja en konstnär via Google Arts and Culture.

  • Titta och analysera konstnärens bilder.
  • Vad är typiskt för konstnären?
  • Försöka sätta ord på detta i sin processbok.
  • Måla upp färger, former, motiv, linjer, texturer, perspektiv i processboken.

Därefter skulle de få bestämma sig för ett motiv och fylla i en tom ”Kasta fram en” - stencil med det som utmärker din konstnärs stil. Till sist kan de låta kompisarna eller bildfröken få testa om det liknar konstnärens stil.

Här finns stencilen att hämta: Kasta fram en bild! Länk till annan webbplats.

Använder ni er av Google Arts and Culture?


Kristina Rilbe

Bildlärare samt behörig i textilslöjd, VFU-handledare. Tidigare ämnesspanare.

Mejla