Inspireras av varandra

28 april är det bildämnets dag. Jag vill hylla de små initiativen som gör att vi bildlärare hakar på varandra, och utvecklas.

Som Malin Jönsson som startade bildämnets dag, #bildchatt på Twitter och även ett initiativ till ett gemensamt forum. Och jag vill hylla alla de bildlärare som hoppar på någon annans initiativ. för många bäckar små…

Det här får mig att fundera på vem som tänker på oss bildlärare. Vem uppmuntrar vårt ämneskollegiala lärande? Vem ordnar fortbildning till oss? Vi själva? Var ska drivet komma ifrån? Oss själva? Vi bildlärare utgör en del av facket. Vad kan vi göra tillsammans?

Logga för bildämnets dag 28 april 2017

Bildämnets dag den 28 april Länk till annan webbplats. firades lite mer i år än förra och fick lite mer uppmärksamhet i år.

Jag gjorde förra året Sverigepremiär på ett Task Party (Red: länkens målsida finns inte längre) i Oliver Harings tappning på skolan, något som skapar social samhörighet på skolan.

I år fick jag besök av en bildlärarkollega från Norrköping. Nämligen Elena Petersson med 24 år i yrket, 12 år i Ryssland och Mongoliet, 12 år i Sverige och en sann entusiast för ämnet. Hon kom, såg och bekräftade både mig och elevernas arbete. Jag såg och bekräftade hennes arbete. Hon talade om för mig att hon såg att jag älskar mitt jobb. Hon gav mig nya perspektiv på det jag gör. Vi fick och gav inspiration åt varandra och vi utbytte idéer. De här mötena är guld värda. För det är mötena med andra människor som utvecklar.

Så tag kontakt med andra bildlärare för det är bra med kollegor!

För en tid sedan tog jag tjänstledigt, åkte ned till Norrköping för att prata bedömning och bildämnet med bildlärarna i Norrköpings kommun. De har fått till stånd ett kommunnätverk som sammankallas av försteläraren i bild. De ses ett par gånger per termin med olika tema varje gång. Denna gång hade de fått till en studiedag. Det var en blandad grupp av VFU-studenter, nyfärdiga och gamla i gamet som jag träffade, några kände varandra väl, några var nya i nätverket.

Så vad gör du på din nästa ämneskonferens?

Bjud in en kollega? Åk och kolla in en annan bildsal. Vi har många gemensamma frågor.

Börja nätverka!


Kristina Rilbe

Bildlärare samt behörig i textilslöjd, VFU-handledare. Tidigare ämnesspanare.

Mejla