Vi måste få tillåta oss att vara lite mer ego

Få andra tänker på oss och ännu färre vill satsa ordentligt på vår kompetens därför får vi väl klara oss själva och göra det bästa av läget. Man får liksom gräva där man står enligt ett gammalt uttryck.

Publicerad Av

Det var Skolans dag den 10 september, en dag som LR och Lärarförbundet uppmärksammade på lite olika vis runt om i Sverige. Olyckligtvis fick inte studie- och yrkesvägledarna någon nämnvärd uppmärksamhet alls i samband med denna dag. Men varför gråta över spilld mjölk enligt ett till gammalt uttryck. Vi har ju en alldeles egen dag i oktober den 8:e som är Vägledningens dag den ska vi väl se till att uppmärksamma. Gärna på lite olika vis beroende på var vi arbetar och bor.

Själv har jag gjort en t-tröja med texten Studie- och yrkesvägledare på som jag hade på mig igår kväll (11/9) då det var föräldramöte här på skolan, sen tänkte jag ha på mig den 8:e oktober på Vägledningens dag och under en av Vägledarföreningens konferensdagar på Stora Essingen i Stockholm senare samma månad närmare bestämt den 24:e oktober. Visst vore det kul om LR SYV, Studie- och yrkesvägledarna inom Lärarförbundet, Sveriges Vägledarförening slog sina påsar ihop och tryckte upp liknande t-tröjor för fler att kunna bära? Tremedia har visat intresse att hjälpa oss med detta.

För dom som skulle vilja ägna åt t.ex. flygbladsutdelning så skulle jag vilja att LR SYV, Studie- och yrkesvägledarna inom Lärarförbundet, Sveriges Vägledarförening slog sina påsar ihop och tryckte upp en enkel skrift om vad vi är för ena, om vår utbildning, kompetens och våra arbetsområden. Hur går det med detta?

Förra året fikade vi studie- och yrkesvägledare i Håbo kommun på Vägledningens dag vilket gjorde att vi vann en bricka av Vägledarföreningen. Den går runt bland oss alla 4 som vandringspokal. Andra kollegor visade upp sig i gallerior och andra offentliga miljöer.

Ett annat bra sätt att uppmärksamma kåren är att skriva insändare och debattartiklar eller att delta i tv. Detta finns det exempel på som många uppmärksammat på Facebook, Twitter och våra tidningar t.ex. Vägledaren. Tycker du att du inte hörs eller syns tillräckligt, ta tag i detta själv och synliggör dig efter egen förmåga. Känns det pinsamt ta tag i en kollega och gör nåt tillsammans. Tycker du att du gjort bort dig så har du ändå varit personlig och bjudit på dig själv och det är verkligen inte illa!

Passa på nu att njuta av den ovanligt sköna sensommaren och ladda batterierna inför vintern så du orkar och klarar studie- och yrkesvägledandet med glans.

// Lotta


Lotta Lindström

Studie- och yrkesvägledare

Mejla