Tillsammans kan vi bli starkare

Ju fler av oss SYV:are som är med i facket desto mer inflytande kan vår lilla yrkesgrupp få därför att tillsammans blir vi starkare.

Publicerad Av

Det är dessutom himla trevligt att träffas med jämna mellanrum, för många av oss som är ensamma på våra skolor är detta kanske viktigare än för dom av oss som har kollegor på arbetet.

Ensam är inte särskilt stark. Jag har alltid mötts av glada och positiva reaktioner från de lärare som är fackliga lokalombud, detta underlättar också relationen till lärarna på skolan. Ser man dessutom till att skapa lokala fackliga SYV-grupper stärks vi-andan och självkänslan och gör oss bättre rustade för eventuella motgångar skolvardagsstressen.

Solidaritet och gemenskap är bland det finaste man kan uppleva, tycker jag. Det finns något respektabelt med fackligt engagemang.

Argument för att vara med i facket

  1. Du får vara med och påverka dina arbetsvillkor
  2. Du får hjälp vid löneförhandlingar
  3. Du kan få juridisk hjälp om råkar illa ut på jobbet
  4. Du kan få förmånliga försäkringar, rabatt på studielitteratur och liknande erbjudanden
  5. Genom ditt medlemskap blir facket en viktig part i samhället och är med och påverkar
  6. Du får ibland förhandsinformation om saker som kommer att ske på din arbetsplats tidigare än andra
  7. Du kan få ta del av intressanta föreläsningar och annan fortbildning gratis
  8. Du kan få karriärvägledning
  9. Du kan bli remissinstans för t ex Regeringsförslag som påverkar studie- och yrkesvägledningen
  10. Du kan få gratis planeringskalender och en massa annat trevligt

Dom av oss som jobbar i skolan har oftast valet att gå med i ett av de stora lärarfacken: Lärarförbundet eller Lärarnas riksförbund. Då får vi också lokalombud.

Du som är studie- och yrkesvägledare och går med i Lärarnas Riksförbund LR kommer att få tillgång till Vägledarnytt i e-posten, studie- och yrkesvägledare har ett eget forum inom LR Forum för studie- och yrkesvägledare, egen styrelse på nationell nivå och en massa lokalavdelningar. Alla SYV är inte ensamvargar utan vill få sällskap, hos LR SYV får du det.

Det är billigt att vara med i facket, ca 300 kr månad. För dessa pengar får du tillgång till trivsel t ex fika eller måltid i samband med möten och en massa förmåner.


Liselott Lindström

Studie- och yrkesvägledare

Mejla