Hjärnforskningen i skolan

Om en eftermiddag på ett seminarium Hur kan hjärnforskningen bidra till bättre undervisning? Länk till annan webbplats. med Bruno della Chiesa.

Publicerad Av

Efter en intensiv dag i skolan... ni vet en sådan dag som blandar kunskapsbedömning och planering med kollegor, undervisning i stort och smått, mindre rastkonflikt, en snabb kopp kaffe, lite mer undervisning och prat om förmågor, arbetslagsmöte med intressanta diskussioner om nya rutiner, elevledda utvecklingssamtal och yrkesetik;

... hamnade jag denna eftermiddag på ett seminarium Hur kan hjärnforskningen bidra till bättre undervisning? Länk till annan webbplats. med Bruno della Chiesa, OECD, Torkel Klingberg, Karolinska institutet, Anna Ekström, generaldirektör på Skolverket, Mats Tegmark, vice ordförande i Lärarutbildningskonventet.

Det blev riktigt intressant och givande. "Som vanligt" använde jag Twitter Länk till annan webbplats. som mitt anteckningsblock, med "hashtag" #hjärnskola. Tyvärr verkar "ä" göra att tweetdock Länk till annan webbplats. inte verkar vilja samla ihop det hela till arkiv, men jag försöker med Twingly Länk till annan webbplats. istället... Fick via Anna Kaya även tips om Tweetarchivist Länk till annan webbplats..

Sammanfattningsvis tycker jag det blev tydligt att dagens hjärnforskning har en hel del att bidra med till skolan. Men också lika tydligt att man samtidigt inte ska dra alltför stora växlar, ty den bidrar absolut till underlag i samtalet men svarar inte på frågor om etik, policy eller praktik. Här var Bruno della Chiesa väldigt, väldigt tydlig. Anna Ekström var också tydlig i att mycket av den nya hjärnforskningens fynd är något som goda lärare redan anser sig veta eller tro, men att det förstås samtidigt tillför ett och annat att få det hela bekräftat – eller utmanat. Jag hoppas verkligen Torkel Klingberg mfl får möjligheter att fortsätta tills vi funnit pusselbitar motsvarande genom-projektet för skolan! Och att vi finner fungerande arenor för dialog mellan forskare, policymakare, politiker och praktiker. För elevernas skull, för framtiden!

Det var för övrigt kul att till sist få träffa Skolverkets generaldirektör live (vi följer varandra på Twitter och har den vägen haft en del kontakt).


Magnus Blixt

Klasslärare, författare och föreläsare. Just nu rektor.

Mejla