Vilka poddar lyssnar du på? (1/2)

Tre poddar för NV-lärare att lyssna på (och tre skäl till att göra det).

Poddar eller podcaster är inget nytt fenomen, även om den initiala hajpen har lagt sig. Numera lägger de stora produktionsbolagen, som till exempel Sveriges Radio eller BBC, regelbundet ut poddar, men även glada amatörer kan ganska lätt starta sin egen podd – ungefär som en blogg, fast i ljudformat.

Det finns tusentals poddar på nätet, och de handlar om allt från matlagning till klassisk musik. Det finns även ett stort antal poddar med naturvetenskapligt innehåll, och här tänkte jag dela med mig av tre av mina favoriter. I nästa blogginlägg får du läsa mina tre bästa skäl till att lyssna på poddarna.

Publicerad Av

Nature podcast

Nature är en världens mest ansedda vetenskapliga tidskrifter. I den publiceras spjutspetsforskning i alla naturvetenskaper, och lite då och då även artiklar i psykologi, utbildningsvetenskap och liknande. Det först numret av Nature gavs ut i november 1869, och sedan 2005 åtföljs den också av en podcast varje vecka. I de halvtimmeslånga avsnitten presenteras de senaste vetenskapliga nyheterna på ett populärvetenskapligt sätt, så vem som helst som är lite naturvetenskapligt intresserad kan förstå.

Lyssna eller prenumerera på Natures podcast Länk till annan webbplats.

Nature: The International Weekly Journal of Science

Omslaget till Nature den 25 augusti 2016

Daniel and Jorge Explain the Universe

Den här podden drivs av Daniel Whiteson som är partikelfysiker vid LHC/CERN och Jorge Cham, som visserligen forskat inom som robotik, men annars är mest känd för webb-serien PHD Comics (som i sig är väl värd ett besök!). Även om Daniel och Jorges podd håller sig mest på fysikens, astronomins och kosmologins planhalva, så tar de upp andra naturvetenskapliga frågor från sina lyssnare också, allt på ett lättsamt och trevligt sätt.

Lyssna eller prenumerera på Daniel and Jorge Explain the Universe Länk till annan webbplats.

Daniel and Jorge Explain the Universe

Daniel and Jorge Explain the Universe

Klotet i Vetenskapsradion

”Hållbart lärande” har varit lite av ett buzzword i svensk skola de senaste 5–10 åren, och Gymnasieskolan Spyken Länk till annan webbplats. som jag jobbar på just nu är inget undantag. ”Klotet” är vetenskapsradions internationella miljöprogram, och i det varvas intressanta miljöreportage från världens alla hörn med lyssnarfrågor och miljönyheter. Som lärare i biologi och kemi (och understundom naturkunskap) hjälper programmet mig att hålla mig uppdaterad inom området.

Lyssna eller prenumerera på Klotet i Vetenskapsradion Länk till annan webbplats.

I nästa blogginlägg Länk till annan webbplats. presenterar jag mina bästa skäl till att lyssna på poddar. Välkommen tillbaka då!

My job is not to be easy on people. My job is to make them better.

Steve Jobs


Magnus Ehinger

Lektor i kemi och biologi på gymnasiet. Ämnesspanare för Lärarnas Riksförbund.

Mejla