
Vilka poddar lyssnar du på? (2/2)
Tre skäl för NV-lärare (och andra med!) att lyssna på poddar.
I mitt förra blogginlägg listade jag mina tre favoritpoddar på det naturvetenskapliga området. Det finns massor med ytterligare poddar, inte bara inom naturvetenskap, men just de här är mina favoriter: Nature Podcast
, Daniel and Jorge Explain the Universe
och Klotet i Vetenskapsradion
. Nu vill jag också berätta mina främsta skäl till att följa dem.
Mitt främsta skäl till att lyssna på poddar är helt enkelt att det är så trevligt! När jag är ute och går med hunden, tar mig till jobbet, väntar i kassakön eller närhelst annars jag bara har dötid, är det en fröjd att kunna lyssna på precis de radioprogram jag vill, när jag vill det. Så jag lyssnar förstås inte bara på de tre poddarna ovan, utan även mer eller mindre regelbundet på nyhetspoddar, Klassiska podden, Futility Closet
, No Such Thing as a Fish
, Så funkar det
, Språket
, Spanarna
, Kornhall & Skogstad
, Flipped Learning Worldwide
med flera.
Mitt andra skäl är att det faktiskt handlar om kvalificerad fortbildning. Jag och min biträdande rektor är i princip överens om följande resonemang. När vi har fortbildningsdagar på skolan bjuder vi ofta in föreläsare från universitetet eller högskola som kommer och berättar om sin forskning. Ibland är vi själva också inbjudna till universitetet, och får ta del av den senaste naturvetenskapen, som till exempel vid Lunds Universitets NMT-dagar.

Fortbildning pågår.
I princip är de poddar jag lyssnar på av samma kaliber: De fungerar som populärvetenskapliga föreläsningar, som håller mig uppdaterad om den senaste naturvetenskapen. Det är bara formatet som är annorlunda, men det hindrar inte att det är god fortbildning. Och om man lyssnar på ett antal halvtimmeslånga avsnitt under ett läsår, så har man ganska lätt skrapat ihop till både en och två fortbildningsdagar.
Mitt tredje skäl till att lyssna på poddar är att man kan få eleverna att arbeta med det. Jag har till exempel en kollega som testat att låta eleverna göra egna poddar istället för att hålla redovisningar. Jag har själv också Forskning, Lärarutbildning använt de poddar jag lyssnar på för att få eleverna intresserade för hur naturvetenskap presenteras på ett populärvetenskapligt sätt. Då fick de i läxa att lyssna på till exempel Nature podcast och sedan på högst två minuter presentera en egen naturvetenskaplig nyhet för resten av klassen.
Jag gjorde även en variant, ett samarbete med en engelsklärare som vi kallade ”Science 24/7”. Då fick eleverna i uppgift att presentera (och spela in) en naturvetenskaplig nyhet med exakt 24 ord på exakt 7 sekunder. Men hur det gick med det är en annan historia!
”My job is not to be easy on people. My job is to make them better.”
Steve Jobs