Julens bästa kemiläsning

Höstlovet må ha bytt namn till ”läslov” men för mig är det fortfarande jullovet som är det bästa tillfället att sjunka ner med en god bok.

Om man inte bara vill läsa skönlitteratur finns det gott om populärvetenskapliga böcker för den vetgirige. Här är mina tips på några nyutkomna böcker och några klassiker för den som är intresserad av kemi eller biologi.

Publicerad Av

Ja, visst är det för sent att komma med julklappstips såhär i mellandagarna. Men affärernas reor är redan i full gång, och jag som är gift med en bibliotekarie slår gärna ett extra slag för folkbiblioteken också. Biblioteket är en verklig guldgruva, och jag tror att alla mina boktips finns att låna. Gratis och enkelt!

Inte så farligt som många tror

Lennart Dencker, Bokförlaget Nya Doxa (2017).

Lennart Dencker, professor emeritus i toxikologi vid Uppsala universitet, tar i boken ”Inte så farligt som många tror” ett grepp om samtidens rädsla för kemikalier. Är verkligen alla larm så allvarliga, och är det verkligen möjligt att skapa en giftfri miljö? Lennart Dencker jämför dagens larmrapporter med historiska farligheter i människans miljö och historiska kemikalie- och läkemedelskatastrofer och argumenterar för att många av ”kemikalielarmen” är missvisande och rentav överdrivna.

Boken är från 2017, så den känns fortfarande aktuell och funkar utmärkt som fördjupning för kemilärare som vill hjälpa sina elever att bättre värdera källor om till exempel miljögifter.

Sokrates tömmer giftbägaren.

Sokrates tömmer giftbägaren.

Förgiftad

Ulf Ellervik, Fri tanke förlag (2019)

Apropå gifter kan jag inte låta bli att ta upp Ulf Ellerviks senaste bok: ”Förgiftad: Berättelser om fasor, formler och fiaskon”. Jag har själv inte hunnit läsa den, men Ulf Ellerviks tidigare populärvetenskapliga böcker har varit lättlästa, ofta humoristiska, och rika på intressanta berättelser skrivna av en mycket kunnig författare.

Allt är gift

Olle Matsson, Natur & Kultur (2018).

Som kemilärare (eller kemist!) stöter man ibland på folk som med emfas påstår att de aldrig skulle äta mat som innehåller kemikalier. När man förklarar att allt är kemikalier, och att till exempel vatten är den vanligaste kemikalien i universum får man irriterat till svar, att ”ja, men du förstår vad jag menar!”. Fast varje kemist vet ju förstås att det bara är en fråga om dos.

Just det tar Olle Matsson fasta på i boken ”Allt är gift: Om dödliga ämnen och deras roll i historien”. Boken ger ett brett historiskt perspektiv på hur gifter använts genom människans historia, och för den som vill krydda sin egen undervisning med berättelser om kemi, finns här en rik brunn att ösa ur.

Adventures of a Young Naturalist

Omslaget till "Adventures of a Young Naturalist".

Adventures of a Young Naturalist

David Attenborough, Two Roads (2018)

Den sista boken på den här listan är i själva verket tre böcker som gavs ut 1957–1959. De är självbiografiska berättelser om David Attenboroughs första naturfilmer för BBC och hur han tillsammans med filmare reste världen över för att fånga in djur till Londons Zoo. David Attenborough är den person som påverkat mitt eget intresse för biologi allra mest, och att få följa med på hans första resor är inte bara spännande, utan ger också en inblick i hur världen och vårt sätt att resa har förändrats sedan mitten på 1950-talet.

”My job is not to be easy on people. My job is to make them better”

Steve Jobs


Magnus Ehinger

Lektor i kemi och biologi på gymnasiet. Ämnesspanare för Lärarnas Riksförbund.

Mejla