Sommarens läsutmaning, Varsågod!

Ingen sommar utan läsutmaning. Det har länge varit min devis och så även i år. Ibland får jag ris för att jag trycker så hårt på vikten av att läsa och lyssna på böcker. Men oftast får jag ros! Min förhoppning är att så många skolor som möjligt uppmuntrar sina elever att läsa under sommarlovet och som inspiration tänkte jag berätta om årets sommarutmaning i den här bloggen.

Ingen sommar utan läsutmaning. Det har länge varit min devis och så även i år. Ibland får jag ris för att jag trycker så hårt på vikten av att läsa och lyssna på böcker. Argument som, Varför ska inte barnen få vila från skolan? Ska de aldrig få ledigt? Nu har mitt barn kämpat i ett helt år, tycker du inte att hen är värd att få slippa läsa på lovet? är tyvärr inte ovanliga.

Men oftast får jag ros! För vi är många som ser värdet i det skrivna ordet och som ser att bästa vapnet mot fattigdom och utanförskap är kunskap. Som ser att framtiden bygger på kommunikation. Och att förmågan att kommunicera kommer vara avgörande för våra barns framtida val. Vi är också många som följer forskning om barns språkutveckling och vilka parametrar som spelar stor roll för barnens framtid. Läsning och framförallt lustläsningen, viljan och längtan efter att få ta del av det skrivna språket är just en av dessa grundläggande parametrar.

Många föräldrar kommer också till mig och ber om hjälp. För skolan är oftast viktigare än vi ibland tror, även när det gäller frågeställningar hemma. Utmanar och uppmuntrar lärarna eleverna att läsa under sommaren, så väger det tyngre än när tjatmamma och tjatpappa ber sitt barn att läsa. Därför hoppas jag innerligt att så många skolor som möjligt uppmuntrar sina elever att läsa under sommarlovet. Och som inspiration tänkte jag berätta om årets sommarutmaning i den här bloggen.

I år har jag fått med mig hela skolan! Vi är visserligen en liten skola med ca 200 elever. Men ändå, det är jättekul att rektor och personal är med!

I år utmanas alla elever och pedagoger på Grantomta Montessori att träna sin LÄSMUSKEL under sommarlovet! Till hösten kommer det sedan att utses vinnare i tre olika kategorier. 

  • De elever som läst mer än oss pedagoger. 
  • De klasser som har tränat läsmuskeln mest. 
  • Den skola i Sverige som läst flest böcker under sommaren. I sista kategorin tävlar vi nationellt genom ”jagharläst.se Länk till annan webbplats.".

Eftersom forskning visar att det är minst lika viktigt att lyssna på böcker som att läsa själv, räknas även allt som föräldrar läser för sitt barn och talböcker in. Vi pedagoger kommer också räkna in det vi läser högt för våra egna barn.

Hur går läsutmaningen till?

På måndag och tisdag kommer jag att gå runt i alla klasser och berätta om utmaningen. Alla elever kommer också att få med sig ett läsbingo och inloggningen till ”jagharläst.se Länk till annan webbplats." hem. Läsbingon är till för att göra läsningen lite mer lustfylld och strukturerar upp antalet lästillfällen. Genom att kryssa i på Läsbingon ser eleven hur mycket hen har läst och föräldrarna har samtidigt möjlighet att lägga upp delmål med små belöningar. Allt för att öka elevens motivation! 25 gånger är färre än varannan dag och vår förhoppning är så klart att eleverna kommer läsa mer och oftare. Därför finns läsbingon att ladda ner på SchoolSoft under sommaren. 

Eftersom vi också vill vara del av den fantastiska nationella tävlingen från LegiLexi. Så skickar vi även med inlogg och information om deras lästävling www.jagharläst.se Länk till annan webbplats.. Tack vare deras tävling kommer lärarna få trevliga elektroniska vykort från sina elever och därmed koll på vad och hur mycket de läser. Vi på skolan kommer också kunna använda deras uppgifter angående antal sidor, när vi ska utse vinnarna som läst mer än pedagogerna.

För att säkerställa att så många som möjligt är med, får även föräldrar ett brev hem om utmaningen och vad de kan göra för att stötta sitt barn. Rektorn kommer självklart också att ta upp detta i sitt sommartal på skolavslutningen!

Vad kan föräldrarna göra för sitt barns läsutmaning?

För att lyckas och orka läsa behöver eleverna sina föräldrar som läscoacher under sommaren. Därför uppmanar vi alla föräldrar att uppmuntra sitt barn att läsa/lyssna, läsa/lyssna och läsa/lyssna lite till … Och ber dem passa på att läsa/lyssna tillsammans! Passa på när de vilar mellan bad och sport, passa på i hängmattan eller på balkongen, passa på att krypa upp i soffan när det regnar ute eller göm er från solen under parasollet. Passa på att utforska nya världar, galaxer, länder och historiska öden. Vi vågar helt enkelt lova dem att de inte kommer ångra sig! 

Hoppas att jag inspirerat er till att ni också utmanar era elever. Om så önskas går det finfint att kopiera idén rakt av. Jag har lagt vårt föräldrabrev och läsutmaningen i slutet av bloggen. Det här är vår sommarutmaning. Om du fortfarande är tveksam till varför  jag och mina kolleger tycker att det är så viktigt med läsutmaning på sommarlovet så är du välkommen att läsa vidare här. "vinnare-eller-forlorare-sommarlovet"

Önskar alla en god läslust !

Ladda ner vårt föräldrabrev för läsutmaning 2018 Pdf, 260 kB.

Ladda ner vår sommarutmaning 2018 Pdf, 555 kB.