Från Stasi till Läscoach 

På spaning i Göteborg efter en utrotningshotad art, -Bokslukaren!

Så var det dags för en av årets viktigaste händelse för oss boknördar. På torsdag slår bokmässan upp sina portar. Den här gången ska jag inte bara vara där och spana, utan också spanas på. I den här bloggen tänkte jag berätta om de förspaningar jag gjort i mitt förberedelsearbete inför bokmässan.

Så mycket egen spaning kommer det inte att bli den här gången. Torsdagen är fullspäckad med samtal kring boken Läscoachens ABC - att bygga och coacha fram läshunger, men också med spännande samtal kring ljudbokens plats i undervisningen och framtida frågeställningar kring barns läsning. 

I veckans förspaning inför bokmässan har jag spanat in att både Expressen och SvD uppmärksammar barns läsande så här inför bokmässan. Fler än jag ser med allvar på utvecklingen och de är lösningsfokuserade.

Medieanalytikern Mattias Fyrenius har i Expressen uppmärksammat Statens medieråds rapport, ”Ungar och medier 2019”. Det mesta i rapporten är förväntat. Den undanskymda delen om ungas läsning är också förväntad, men det gör inte innehållet mindre obehagligt.

”Men det är när rapporten kommer till den ganska undanskymda delen om ungas läsning av böcker och tidningar som det blir riktigt obehagligt. Andelen unga som dagligen läser (eller läses för) har på bara sex år i många åldersgrupper mer än halverats.”

Effekterna kommer blir komplexa och brutala, säger Mattias Fyrenius om denna kräftgång. Och jag kan inget annat än att hålla med. Att läsa är en demokratifråga och att ha läshunger en ”social hävstång”. 2002 kom OECD studien, Reading for change, som visar tydligt att lustläsning är viktigare än föräldrars yrken. Ungdomar som har läshunger bryter sitt ”sociala arv”. Läsandet ger ungdomarna en inblick i hur världen fungerar utanför deras ”lilla värld” och språket ger dem verktyg och möjlighet att äga sitt eget liv och göra förändringar. Mattias Fyrenius förslag är att vi ses utanför Rosenbad i höst. Han får kanske med sig Elisabet Andersson?

Elisabet Andersson skriver i SvD, Sluta deppa, gör som finländarna Länk till annan webbplats..  …och norrmännen och danskarna. 

” I våra grannländer verkar det närmast pågå en kapplöpning om att bygga det största och bästa folkbiblioteket, och samtidigt tänka nytt kring innehållet.

Danmark har sitt rymdskeppsliknande nya bibliotek i Århus, som vid invigningen 2015 beskrevs som Skandinaviens största folkbibliotek. Så kom Helsingfors nya stolthet, centrumbiblioteket Ode. I Oslo reser sig nu ett nytt huvudbibliotek som ska bli stadens flaggskepp, väl synligt för att betona den roll ett bibliotek ska ha i en huvudstad.”

När ska våra politiker vakna, ta sitt ansvar och inse att det finns en korrelation mellan bibliotek, läsfrämjande aktiviteter och barns läsvanor? Jag som har varit i Helsingfors och besökt deras nya bibliotek, kan inte bli annat än avundsjuk. Ett fantastiskt hus arkitektoniskt, geografiskt och kulturellt. Två framgångsfaktorer för att uppmuntra läsning är tillgång till böcker och läsande förebilder. - Dem hittar du bäst på biblioteken! 

Även Karin Olsson, kulturchef och stf utgivare på Expressen skriver om läskrisen och framtidens medier. Bokslukarna är borta – nu kommer Iphone-barnen, Länk till annan webbplats. I artikeln berättar hon, hur hon likt Stasi styr sin sons medietid, för att ge honom förutsättningar att göra ”rätt val” av sin fritid. Check på den! Hoppas att fler föräldrar än jag känner igen sig. 

Karin Olsson skriver att bokslukarna är en utrotningshotade art som behövs uppmärksammas. Vilket hon har helt rätt i. Det är nämligen bland 10 åringarna, som traditionellt är bokslukare med läshunger, som läsandet har halveras på bara 6 år. Läshungern infinner sig uppenbarligen inte. Det finns så mycket annat som pockar på uppmärksamheten. Något som gör att vi inte längre kan lämna den 10 åriga läsaren själv. Hen behöver vårt fortsatta lässtöd. För vad kommer annars att hända? Karin uppmaning är,

”I slutet av nästa vecka drar Bokmässan i Göteborg i gång. Ett av årets teman är ”medievetenhet”. Jag hoppas att den läskris som blottats av Medierådet letar sig in i även dessa seminarier. För ämnena är besläktade. Den populism och polarisering som river och sliter i västvärlden, och som tätt hänger samman med sociala medier, desinformation och auktoritetsförakt, kommer svårligen kunna tryckas tillbaka i en civilisation där läsningen ständigt tappar mark.”

Jag har redan lovat henne att jag kommer ta upp detta i mina seminarier på bokmässan och i all framtid…

” Från Stasi till Läscoach!
Hoppas vi ses på Bokmässan…”


Maria Björsell

Speciallärare samt lärare i SO, matematik och svenska. Tidigare ämnesspanare.

Mejla