Ett dramatiskt läslov med Bröderna Lejonhjärta

Ett läslovsäventyr för både barn och ungdomar

Lagom till vår välbehövda paus, då mörkret kryper på och hösten är som djupast, släpper SR drama för unga ett av vår tids mest fantastiska verk. Sagan om gott och ont, mod och rädsla, vänskap och kärlek så stark att den kan övervinna döden.

Lagom till att vi lärare ska peppa våra elever att använda läslovet som ett härligt tillfälle att fantisera sig bort, resa i tid och rum och sjunka in i något läsbart. Så serveras Bröderna Lejonhjärta på ett silverfat. Det kan inte bli bättre tajming! För det finns ju bara några få bra sätt att inspirera icke läsande barn och ungdomar till läsning. Radioteater och att lyssna till litterära verk är bland de bästa. Varför inte uppmuntra och peppa eleverna att lyssna på detta enastående verk under läslovet? 

Radioteater är så mycket mer än bara en härlig och spännande upplevelse. Den ger alla barn och ungdomar oavsett socioekonomiska förutsättningar möjlighet att möta teater och drama. Vilket ger dem en språkupplevelse som de annars kanske inte möter. Dessutom sker det på en arena som ungdomar är bekanta med, men då som konsumenter av poddar och snabba klipp. Skillnaden från ungdomarnas vanliga poddande, vloggande, snabba klipp eller film, är att med radioteater behöver de vara sina egna producenter. När synintrycken tas bort måste de skapa egna bilder och upplevelser. Vilket görs utifrån den egna föreställningsvärlden, erfarenheter och fantasi. Detta bygger förmågor som är oumbärliga för läsupplevelser. 

Radioteatern som en väg till läsandet har jag skrivit om i bloggen Lyssna på radioteater -få läsförståelse Länk till annan webbplats.. Den här gången har SR inte bara lyckats med en fantastisk dramatisering. De har också hunnit skapa ett bra lärarmaterial som lyfter lyssnarupplevelsen till en lärande språkupplevelse. Lärarmaterialet hittar ni här Länk till annan webbplats. i samband med att avsnitten släpps. Varför inte njuta av läslovet genom att förbereda höstens nästa språkprojekt?

I bloggen Läsande förebilder på fritids Länk till annan webbplats. skriver jag om hur fritids kan vara en bra arena att få uppleva lyssnarlust. Inte konstigt att jag blir så exalterad när guldkorn som denna blir radioteater. Varför inte skapa en mysig lyssnarmiljö på fritids eller klubben och ge de som är kvar på skolan en härlig lyssnarstund?

Jag kan inte nog trycka på det sagolika med att SR har satsat på att dramatisera Bröderna Lejonhjärta. För det första är ju Bröderna Lejonhjärta tveklöst en av Astrid Lindgrens bästa sagor. En riktig klassiker, som absolut inte får glömmas bort. Dessutom är det en saga som inte har någon övre åldersgräns. Jag och 10-åringen njuter av äventyret i höstmörkret. Vi diskuterar stort som smått kring våra reflektioner. Men tänk vilka diskussion de kommer bli när jag ska lyssna på Bröderna Lejonhjärta tillsammans med de äldre tonåringarna. Vilka djupa diskussioner kring ondskan i världen, demokrati och frihetsrörelser vi kommer få. För tyvärr behöver vi ju bara lyfta blicken lite utanför vår egen trygga Körsbärsdal så intar just nu Tengils män Törnrosdalar på flera håll i världen.

”All makt åt Astrid, vår befriare!” Tack vare dig kan våra elever få nyckeln till det förtrollande landet. Sen kan Tengil och alla kommande Tengilar inte kunna få makten över dem. Våra elever kommer vara fria att bestämma över sitt eget liv och framtid.

Maria Björsell


Maria Björsell

Speciallärare samt lärare i SO, matematik och svenska. Tidigare ämnesspanare.

Mejla