Så var terminen igång. Hoppas ni har hunnit samla energi och njutit av resor i litteraturens magiska värld. Jag har bland annat varit gäst i en amerikansk småstad under 50-talet, följt president Snow som ung mentor och kreatör till hungerspelen och följt flyktingflickan Günels moderna askungesaga, från fattigdom till superentreprenör och drake.
Med sonen har jag med spänning följt vikingaflickan Turid, vars öde som ung barnbrud tar nya vändningar när hennes by invaderas av fiender. Turids flykt från arv och krig delar hon inte bara med Günel utan många av våra elever. Hennes drömmar om att våga följa sitt sanna jag och modet att gå sin egen väg delar hon också med åtskilliga fler oavsett ålder …
Den här bloggen skulle egentligen ha handlat om Turid en vikingasaga, Länk till annan webbplats. en saga om att våga gå sin egen väg och följa sitt sanna jag. Det är ett mångbottnat historiskt äventyr med flera syften som kan kopplas till både svenska och SO. Lärarhandledningen till sagan hittar du här.
Länk till annan webbplats.
Men precis som för Turid har mitt öde lett mig in på nya banor. Inte alls så dramatiska med ack så spännande. Från F-5 till 5-9, så ser mitt öde ut. Numera arbetar jag som speciallärare på en 5-9 skola i Värmdö kommun. Närmare bestämt den som jag själv var högstadieelev på under andra hälften av 80-talet.
Ny skola ger nya kolleger, därmed nya spaningar och lite förändrade planer. I ett av mina första möten med åk 6, då jag berättade om mitt samarbete med SR Drama, kom funderingar från lärarna om när, hur och vilka radioteatrar som skulle kunna passa klasserna. Att stötta lärarna i dessa tankar är ett av mina uppdrag från SR som inte har hunnits med ännu. Nu kom detta uppdrag att utsökt passa in i höstens första blogginlägg. I den här bloggen sammanställer jag de fantastiska dramor från Sveriges Radio som jag, Läscoachen arbetar med.
Som jag skrivit i tidigare bloggar, som dramatisk höstlov med Bröderna Lejonhjärta Länk till annan webbplats. är radioteater så mycket mer än bara en härlig och spännande lyssnarupplevelse. Den ger alla barn och ungdomar oavsett socioekonomiska förutsättningar möjlighet att möta teater och drama. Vilket ger dem en språkupplevelse som de annars kanske inte möter. Dessa lyssnarupplevelser ger sedan lyssnarglädje som skapar läsglädje.
Länk till annan webbplats. Nu när dessa radiodraman har både lärarhandledningar och lektioner i form av blogginlägg kan du som lärare passa på att lyssna och njuta tillsammans med dina elever oavsett ämne. Det finns flera så gott som minst ett drama för alla.
Lärarhandledningarna innehåller både små och stora lektionsuppdrag som är kopplade till kursplaner i flera ämnen. De varvar arbetssätt för reflektion utifrån vad som passar dramat och avslutas med ämnesövergripande och varierande kreativa uppdrag. För att möta elevernas språkliga förutsättningar presenteras svåra ord och utryck inför varje avsnitt.
Min tanke med handledning och blogg är att servera er dessa draman när den pedagogiska fantasin tryter eller som aktiv pausaktivitet vid långa lektionspass.
Det finns i stort sätt tre tydliga användningsområden för radiodrama inom skolans verksamhet.
Oavsett syfte och på vilket sätt vi lyssnar kommer lyssnarupplevelsen väcka elevernas nyfikenhet till det skrivna ordet, öka deras språkförståelse och stärka deras läsförståelse, vilket i sin tur ger läsglädje.
Varsågoda, här är några färdiga lyssnarupplevelser inklusive stora och
små lektionsupplägg som passar åldern 8-13 år.
Nytt läsår, ny skola, nya utmaningar, nya influenser, nya idéer
och massor av ny energi. Jag hoppas kunna sprida lite av detta
och ge inspiration till stora som små lektionsupplägg och
att vi ses här i LR bloggen och på andra forum i höst.