Skinka

Idag har jag ägnat mig åt planering av lektioner och inköp. Efter resan till Mexiko har jag fått inspiration till nya rätter, som vi ska tillaga under vårterminen. Då blir det mycket roligare att undervisa och lättare att få eleverna intresserade.

Publicerad Av

Skinka

Efter jul passar jag alltid på att köpa kokt julskinka till ett lågt pris. Den kostade 19:90 kr per kg. Eftersom jag har svårt för den processade skinkan så brukar jag propagera för att köpa skinka som hel muskel. Fördelarna är många; smak, man slipper alla onödiga tillsatser och slipper ihopklistrat kött.

När köttbitar, vatten, socker, konserveringsmedel, smakämnen och andra tillsatser blandas ihop utsöndras en aminosyra som gör den klibbig och klistras ihop. Man trycker ihop i runda formar, kokar den och sedan liknar den en hel muskel. Tillsatserna är många; bland annat E407, E451, E500, E331, E301 och E250. Istället för att röka skinkan så tillsätter man antingen rökvätska eller rökarom. Även i den kokta julskinkan hittar man tillsatser men det känns bättre att köpa den.

Bra litteratur är "Den hemliga kocken" Länk till annan webbplats. av Mats-Eric Nilsson. Jag har varit på en av hans föreläsningar och läst hans andra böcker Länk till annan webbplats..

Rätter

Av skinkan gör vi olika rätter. Det kan vara ost- och skinkpaj, Ts'ao-mi-fan, pasta och skinksås, pizza och skinkgratinerad smörgås. Temat för dessa veckor är "Restfest". 

Ost- och skinkpaj

Skinksås

Skinkstuvning

Trevligt är också att låta eleverna själva planera vad de ska göra utifrån vissa utvalda råvaror. Jag tänkte ta de råvaror som finns i frysen och sätta ihop med vissa andra och paketera i papperspåsar. Sedan låter man bara varje grupp ta en påse utan att veta vad som finns i. På så vis blir man av med en del rester. Man får med många av kunskapskraven på så vis.


Maria Hagblad

Lärare i hem- och konsumentkunskap. Tidigare ämnesspanare.

Mejla