Under min resa till Mexiko blev jag inspirerad att testa att skapa nya rätter för mina elever, och att tillaga under hem- och konsumentkunskapslektionerna.
Jag åt en fantastisk god lime- och kycklingsoppa med tortillakrisp, små goda fyllda tortillas samt en läcker kokosglass med hemgjort rån. Dessa rätter ska eleverna få tillaga och jag får också med hantering av hel kyckling, livsmedelshygien, campylobacter, "mise en place", hemgjord fond, tillsatser, cocktaileffekten, resurssnål matlagning samt seriematlagning.
Den tillagade kycklingdelen med bröst ska vara till dagens måltid. Håll kyckling och grönsaker varma genom att låta de vara kvar i formen under lock. Kycklingen kan rensas från ben straxt innan måltiden.
Av fond/vätskan som finns i formen ska ni göra sås.
Recept på sås 2 port
1 dl valfri grädde
1 msk vetemjöl
Häll sedan i 1 dl fond.
Lägg 2 dl couscous i en skål. Koka upp dubbelt med vatten. Tillsätt vattnet och 2 krm salt och 1 msk olja. Täck med plast och låt stå i 5 min. Smaksätt vid behov. Färdigt!
Koka ihop eller blanda kallt lite tomatkross med vitlök, koriander, salt, peppar, chiliflakes/peppar, lite citron/limesaft och ev. lite, lite socker.
Mosa avokado och blanda samt smaksätt med citron/limesaft, matlagningsyoghurt, salt, svartpeppar, vitlök och lite torkade chiliflakes.
Skinka, bönor eller annan fyllning i en tortilla.
Rullade, gratinerade tortillas med olika fyllningar.
Kycklingbitar, kött eller räkor inrullade med grönsaker i en tortilla.
Tortilla med ost
Tortilla fyllda med kött. Fisk, räkor eller vad man önskar.
Ni ska skriva om innehåll och tillsatser gällande burkar med salsasås och guacamole. Skriv ner vad som finns i den hemmagjorda samt den köpta. Besvara dessa frågor:
Maila uppgiften i PDF-format
50 gr smör
3/4 dl socker
1 ½ dl vetemjöl
3/4 dl vatten
Smält smör och vispa till slät smet. Grädda i rånjärnet.
Ni ska reflektera och skriva om att välja och hantera kyckling. Ni ska sträva efter att motivera och argumentera i flera steg och göra det så utvecklande ni kan. Passa på att utveckla denna färdighet så att ni kan behålla eller höja ert betyg.
Maila uppgiften i PDF-format
Orden nedan får ni som hjälp. Dessa får ni på lappar så att ni kan sortera era tankar innan ni skriver. Använd perspektiven hälsa, ekonomi och miljö som rubriker.
Ord: Importerad kyckling, svensk kyckling, hel kyckling, pris, fryst kycklingfilé, färsk kycklingfilé, klimatsmart, gynna svenska bönder, transporter, miljöpåverkan, tillsatser, hemmagjord fond/buljong, köpt fond/buljong, cocktaileffekten, fetthalt, vattenhalt, hygien, svensk djurlagsstiftning, campylobacter, ”mise en place”, salmonella och genomstekt.
Länk till förklaring: http://hemkunskapen.bloggplatsen.se/2016/01/16/11251977-reflektion-kring-att-valja-och-hantera-kyckling/
Länk till dokumentet på Google drive: https://drive.google.com/file/d/0B4mfVsZ_T0A5VjF4WnkxNXJON1U/view?usp=sharing