Tillsatser i maten

Jag har varit på fortbildning gällande tillsatser på Work and Meet, Ultuna i Uppsala.

Tommy Svensson Länk till annan webbplats. föreläste. Tommy har arbetat tillsammans med Bert Karlsson och gjort programmet ”Matakuten” om tillsatser i skolmaten. Tommy har också författat ett antal böcker inom ämnet, t.ex. ”Handbok för den kräsne konsumenten” (Red. Länken fungerar inte längre.).

Nästa tillfälle blir kvällens gäst Minna Hellman från Konsumentföreningen Stockholm. Minna kommer att prata om för- och nackdelar med tillsatser i maten. Hur vi ska som HK-lärare förhålla oss till E-nummer och andra tillsatser i maten och hur undervisar vi våra elever i detta. Vi kommer att prova och jämföra färdiga matprodukter med hemgjorda och lägger fokus på innehållsförteckningen.

Detta projekt finansieras av Uppsala Hushållsskolas fond. Det är även från den fonden som finansierar ”World Home Economics day” i Uppsala. Tyvärr blir det ingen sådan dag år i Uppsala eftersom ingen tagit ansvar för dagen. Det brukar alltid vara välordnat med bra föreläsare och kostnadsfritt för oss HK-lärare.

Den som väckt mitt intresse att lära mig mer om tillsatser är journalisten och författaren Mats-Eric Nilsson (Red. Länken fungerar inte längre.).

Han föreläste på World Home Economics day 2013 i Uppsala. Läs mitt blogginlägg på HK-bloggen på Vallaskolan Länk till annan webbplats.

Han har författat böckerna : ”Den hemliga kocken”, ”Äkta vara”, ”Saltad nota” och ”Döden i grytan” där han beskriver hur man fuskar genom att använda  olika tillsatser i mat. Eftersom man idag ofta använder processas mat med sämre och mindre mängd råvaror som bearbetas och lagras länge så att de tappar färg, form och smak. För att återskapa en illusion av färsk mat krävs tillsatser. Alla tillsatser i maten är godkända av Livsmedelsverket. Tillsatserna är testade på råttor men en i taget. Hur alla dessa tillsatser påverkar oss när vi får i oss flera samtidigt (cocktaileffekten) vet vi inte. Men att tillsatserna i maten kan göra oss sjuka och feta visar SVT  Länk till annan webbplats.nyhetsinslag.

På webbplatsen ”Äkta vara”  Länk till annan webbplats.kan man läsa mer om matfusket och tillsatser. Mats-Eric bloggar på sidan (Red. Länken fungerar inte längre.) och är en av grundaren av "Äkta vara".

I ämnet hem- och konsumentkunskap lär sig eleverna bland annat att bli kritiska konsumenter samt vinsten av att laga mat från grunden. Så självfallet tar vi upp detta med tillsatser.