Hem- och konsumentkunskap för nyanlända

Jag ska vikariera i förberedelseklasserna. Jag har försökt samla ihop det jag kan erbjuda som hjälp i ämnet hem- och konsumentkunskap.

Detta är vad jag brukar använda till mina elever.

Koll på pengarna

Vi arbetar med bland annat med att privatekonomi och då använder vi oss av "Koll på pengarna" Länk till annan webbplats.från Konsumentverket. Eleverna lär sig om hushållets kostnader och att göra en budget.

Bild 1
Bild 2

Prata Pengar - privatekonomi på enkel svenska Länk till annan webbplats. är en programserie på Youtube med korta klipp Prata Pengar är ett undervisningsmaterial i svenska om privatekonomi och har producerats för sfi-undervisning. Informationen är oberoende och framtagen av Finansinspektionen. Mer undervisningsmaterial finns på www.sfiekonomi.se Länk till annan webbplats.
Undervisningsmaterialet tar också upp olika boendeformer. Materialet passar bra att använda till alla elever.

Denna film är framtagen av finansinspektionen och är tänkt att användas i undervisningssammanhang och ska inspirera lärare och elever till att vilja arbeta med privatekonomi:

En lärare som lägger ut bra material på Youtube är Mattias Axelsson Länk till annan webbplats.. Det är alltid en fördel för eleverna att kunna se presentationen flera gånger och det är lätt att pausa och översätta efterhand. Dessa två har jag använt:

Det finns bra böcker som är producerade för att hjälpa nyanlända elever med det svenska språket. Ofta tar de upp vardagsnära saker som sker i ett hushåll som passar bra för oss i hem- och konsumentkunskap. Jag använder ett par böcker med bilder och text som hjälp för vad de olika sakerna heter.

Bild3

Ett memory som handlar om våra redskap vi använder i köket. Skapat av Emile Palmquist. Hittat på lektion.se. Länk till annan webbplats.

a

Filmer jag gjort som kan hjälpa de nyanlända

 

Köksredskap och annat i köket

Grönsaker och rotfrukter

Frukt

Exempel på matlagningsfilm

Exempel på bakfilm

Mina spellistor i Hemkunskap på Youtube

Här finns alla mina bak- och matlagningsfilmer Länk till annan webbplats.:

Tips från Cilla Dalén:

Studiehandledning på flera språk (Red. Länken fungerar inte längre.)

z
livsmedelsverket

Om sopsortering på 23 språk Länk till annan webbplats. från Förpacknings- och tidningsinsamligen

aq

Maria Hagblad

Lärare i hem- och konsumentkunskap. Tidigare ämnesspanare.

Mejla