Hem- och konsumentkunskap för nyanlända
Jag ska vikariera i förberedelseklasserna. Jag har försökt samla ihop det jag kan erbjuda som hjälp i ämnet hem- och konsumentkunskap.
Detta är vad jag brukar använda till mina elever.
Koll på pengarna
Vi arbetar med bland annat med att privatekonomi och då använder vi oss av "Koll på pengarna" från Konsumentverket. Eleverna lär sig om hushållets kostnader och att göra en budget.


- Flera publikationer på olika språk finns på Konsumentverket
Prata Pengar - privatekonomi på enkel svenska är en programserie på Youtube med korta klipp Prata Pengar är ett undervisningsmaterial i svenska om privatekonomi och har producerats för sfi-undervisning. Informationen är oberoende och framtagen av Finansinspektionen. Mer undervisningsmaterial finns på www.sfiekonomi.se
Undervisningsmaterialet tar också upp olika boendeformer. Materialet passar bra att använda till alla elever.
Denna film är framtagen av finansinspektionen och är tänkt att användas i undervisningssammanhang och ska inspirera lärare och elever till att vilja arbeta med privatekonomi:
En lärare som lägger ut bra material på Youtube är Mattias Axelsson. Det är alltid en fördel för eleverna att kunna se presentationen flera gånger och det är lätt att pausa och översätta efterhand. Dessa två har jag använt:
Det finns bra böcker som är producerade för att hjälpa nyanlända elever med det svenska språket. Ofta tar de upp vardagsnära saker som sker i ett hushåll som passar bra för oss i hem- och konsumentkunskap. Jag använder ett par böcker med bilder och text som hjälp för vad de olika sakerna heter.

Ett memory som handlar om våra redskap vi använder i köket. Skapat av Emile Palmquist. Hittat på lektion.se.

Filmer jag gjort som kan hjälpa de nyanlända
Köksredskap och annat i köket
Grönsaker och rotfrukter
Frukt
Exempel på matlagningsfilm
Exempel på bakfilm
Mina spellistor i Hemkunskap på Youtube
Här finns alla mina bak- och matlagningsfilmer:
Tips från Cilla Dalén:
Studiehandledning på flera språk (Red. Länken fungerar inte längre.)

Tips från Ingela Roos:

Om sopsortering på 23 språk från Förpacknings- och tidningsinsamligen
