Årstider och årstidsväxlingar

Nu när många av oss går runt och fryser blir vi påminda om årstiderna. Både barn och vuxna kan behöva en påminnelse om att det krävs lite olika kläder under olika årstider. I årskurs 1 brukar jag arbeta med årstiderna och hur djur och natur förändras och anpassar sig efter dem.

Årstidstavlor

Ett ganska enkelt sätt att göra detta på är att välja ut ett träd i närheten av skolan och dokumentera vad som händer med trädet och området runt det under ett år. Vi brukar också välja ut ett fotografi för varje årstid. När vi sedan lägger fotografierna bredvid syns det tydligt hur trädet växlar utseende under året. Eleverna får också måla av träden och får på så sätt sina egna årstidstavlor.

Arbetet med årstiderna pågår med andra ord under hela åk.1. Jag och ofta någon kollega brukar arbeta tematiskt i ett flertal ämnen bland annat svenska, musik, bild och de natur- och samhällsorienterande ämnena. Nu när vintern kommit på riktigt tänkte jag dela med mig av några tips på hur man kan arbeta med årstiden vinter.

Vintertemat

Jag brukar starta upp vintertemat efter jullovet. Vi börjar med en repetition om vad vi pratade om när vi arbetade med hösten, nämligen att djuren och växterna förbereder sig för vintern. 

Efter att vi tittat på vårt foto av trädet från i höstas, är det dags att ta en titt på trädet i vinterskrud. Förhoppningsvis har det kommit snö då, annars kan det vara en tanke att vänta med besöket tills dess att det har snöat.

Vi pratar om vad som hänt i naturen sedan sist, dokumenterar och tar bilder som vi sedan kan använda i skolan. I skolan får sedan eleverna göra sin vintermålning av trädet.

Min vinterbok

Eleverna får också göra en egen bok där de kan dokumentera delar av vårt arbete. I boken klistrar eleverna bland annat in texterna på de sånger vi sjunger under temat.

Fina vintersånger hittar du t.ex. i sångboken ”Låtar året runt höst/vinter” (Red. Länken fungerar inte längre.) som ges ut av Lutfisken förlag. Det finns en CD till med alla sånger om du vill ha musik till.

Självklart går det också att hitta sånger på Youtube. Här har du t.ex. klassikern ”Nej se det snöar”.

I boken brukar barnen skriva och måla av några vinterfåglar och några djurs spår i snön.

Inom vintertemat brukar jag också passa på att arbeta med vattnets olika tillstånd fast, flytande och gas. Mer om detta kommer i ett senare inlägg.

Mer inom ämnet

På naturhistoriska riksmuseet kan du hitta fakta om vinterfåglar.

Unga fakta har också material du kan använda.

Ninna Kristiansen visar hur hon arbetat med djurs anpassningar till vintern i bloggen "I ugglornas näste" Länk till annan webbplats.:

  • Hur anpassar sig olika djur till att klara vintern, strategi 1
  • Hur anpassar sig olika djur till att klara vintern, strategi 2
  • Hur anpassar sig olika djur till att klara vintern, strategi 3
  • Hur anpassar sig olika djur till att klara vintern, strategi 4

Mia Kempe

Grundskollärare 1–7 som undervisar i svenska, matematik, no, so och engelska. Ledamot i intresseföreningen för F-6. Tidigare ämnesspanare.

Mejla