Tips inför adventstiden

Läs- och skrivaktiviteter att använda i klassrummet

I detta inlägg kan du ta del av några tips på läs- och skrivaktiviteter att använda i klassrummet under adventstiden. Inlägget är reviderat med nya länkar och tips i november 2020.

Publicerad Av

Första advent närmar sig och kanske någon funderar över lämpliga läs- och skrivaktiviteter med adventstema till klassen? I detta inlägg har jag listat några förslag på hur du kan skapa julstämning i klassrummet samtidigt som eleverna får träna på det centrala innehållet, framför allt i svenska. Jag hoppas att du hittar något förslag som passar dig och dina elever!

Gör klassens egen julkalender

En uppgift som brukar vara mycket uppskattad av eleverna är att låta dem göra en egen julkalender. Det är också ett utmärkt tillfälle för eleverna att få en naturlig mottagare för sina texter, nämligen klasskamraterna. Jag har gjort lite olika slags kalendrar under årens lopp, beroende på elevernas ålder och hur mycket tid vi har att tillgå. Däremot brukar alla ha gemensamt att eleverna får varsin dag från den 1:a december till den 24:e. Efter det skriver de en text med jultema till sin dag. Det kan till exempel vara en saga, dikt eller bara en julhälsning av något slag. Sedan får de göra själva kalendern. Detta inlägg är uppdaterat i november 2020 med instruktion och mallar till en kalender jag tänker göra med mina tvåor i år. Jag har valt att kalla den "Julstrumpekalender". Eleverna ska få göra en egen julstrumpa med ett meddelande i. Instruktionen och mallarna kan du ladda ned i slutet av inlägget.

Inlägget är uppdaterat i november 2020 med instruktion och mallar till denna "Julstrumpekalender".

En annan variant är att vika ett ritpapper på mitten och låta eleverna skriva sin siffra på framsidan som de sedan färglägger. På insidan av papperet skriver de texten och målar en bild till. När eleven är klar med sin ”lucka” tar man lite häftmassa och stänger igen den. Alla luckorna sätts sedan upp och när elevens dag kommer får hen öppna sin lucka och läsa sin text.

Vik ett ritpapper på mitten, skriv siffran på framsidan. Foto: Mia Kempe

Rita en bild på ena sidan och skriv texten på den andra. Eleverna kan gärna skriva texten digitalt först och sedan skriva av den med fin handstil på papperet. Då tränar de både att skriva digitalt och för hand! Foto: Mia Kempe

Adventskalender där varje lucka målats av elever i årskurs 1.

Här är en färdig, uppsatt kalender gjord av årskurs 1 elever. Foto: Mia Kempe

Hängande smällkaramell-julkalender i ett klassrum.

Ett annat förslag är att göra sin egen smällkaramell eller julklapp där eleverna får lägga sin text (alternativt hänga den bredvid som på bilden nedan). Julklappar i klassrummet. Foto: Mia Kempe

Lyssna på Barnradions julkalender

En annan rolig aktivitet under december är att lyssna på Barnradions julkalender. Länk till annan webbplats. Sedan något år tillbaka finns även en lärarhandledning Länk till annan webbplats. där du bl.a. kan hitta diskussionsfrågor till avsnitten. På Barnradions hemsida kommer det också att finnas färgläggningsbilder att ladda ned till varje avsnitt. Jag brukar tycka det är mysigt att börja dagen med att lyssna på kalendern och samtidigt låta eleverna färglägga bilden. Det brukar bli en lugn start både för mig och eleverna.

Läs en julkalenderbok

Vad kan vara mysigare än att släcka lamporna, tända ljus och läsa en bok tillsammans? Själv kommer jag nostalgiskt ihåg när min fröken läste ”Marias lilla åsna” innan jul. Nuförtiden finns det en hel mängd olika böcker att läsa och det senaste fenomenet är s.k. kalenderböcker. En kalenderbok är en bok med 24 kapitel där tanken är att man läser ett kapitel per dag fram till jul. Ett exempel på en sådan är den nyutkomna boken ”Jakten på julen” av Anna Helgesson och Mikhael Mikalides. Du kan läsa mer om den boken och även få recensioner på andra kalenderböcker på Gullis lästips (Red. Länken fungerar inte längre.).

Titta på en julkalender på SVT play

Varför inte ta chansen att lära känna några klassiska barnbokskaraktärer och skapa intresse för kända svenska barnböcker? Flera av dem har blivit gestaltade som julkalendrar på SVT och finns att strömma på öppet arkiv. Där kan du hitta ”kändisar” såsom Ture Sventon, Teskedsgumman, Sune och min egen favorit, Pelle Svanslös. Här hittar du dem Länk till annan webbplats..

Titta på avsnitten och diskutera handlingen tillsammans.

Om du vill ha tips på frågor du kan ställa till eleverna efter avsnitten, titta i mitt tidigare inlägg ”Boksamtal om en film”.

Lär klassen mer om djur med Naturhistoriska riksmuseets julkalender

Naturhistoriska riksmuseet brukar varje år ha en julkalender där de lyfter fram ett djur. Kalendern riktar sig till elever i åk. F-6 och tanken är att skapa nyfikenhet och intresse för naturen. Varje lucka avslutas med en diskussionsfråga till klassen. Julkalendern har inte kommit ut ännu, men snart hittar du den här (Red. Länken fungerar inte längre.).

Kom gärna med fler förslag på roliga aktiviteter. På så sätt hjälps vi åt att skapa en egen bank av uppgifter som passar under adventstiden!

Här kan du ladda ned instruktion och mallar:

Julstrumpekalendern Länk till annan webbplats.

Värdegrundsuppdrag Länk till annan webbplats.


Maria Kempe

Grundskollärare 1–7 som undervisar i svenska, matematik, no, so och engelska. Ledamot i intresseföreningen för F-6. Tidigare ämnesspanare.

Mejla