Arkeologens dotter

-Ett hisnande äventyr i forntiden från UR Skola

För en månad sedan släpptes UR Skolas nya TV-serie Arkeologens dotter. I detta inlägg hittar du tips på hur du kan använda serien i din undervisning.

Mina elever går i årskurs tre och har arbetet med forntiden denna vår. De har bl.a. läst och bearbetat fakta i vår lärobok, gjort en egen tidslinje i IMovie och tillverkat affischer med fakta om tidsepokerna. Allt detta har eleverna gjort tillsammans med vår duktiga lärarstudent Matilda. Utbildningsradions nya serie Arkeologens dotter, som släpptes förra månaden, blir därför utmärkt för oss att titta på. Serien riktar sig först och främst till elever i årskurs 2-4 och skildrar Norden under perioderna äldre- och yngre stenåldern, bronsåldern och järnåldern. Förutom att eleverna får titta på en spännande historia, får de också en repetition av kunskaperna de lärt sig under vårt tidigare arbete.

Vad är då Arkeologens dotter för något? Jo, serien består av åtta avsnitt och handlar om 16-åriga Nim vars mamma plötsligt försvinner. Nim bestämmer sig för att leta efter henne och spåren leder till en utgrävningsplats, där mamman arbetat som arkeolog. På utgrävningsplatsen hittar Nim ett halsband som visar sig vara magiskt och får Nim, tillsammans med mammans assistent Fridolin, att resa tillbaka i tiden. Handlingen är mycket spännande och fångar elevernas intresse från första början.

Serien är skapad av UR Skola tillsammans med sakkunniga från Historiska museet och det finns både en lärarhandledning och arbetsblad till. Du hittar alla åtta avsnitt samt lärarhandledning här. Länk till annan webbplats. Det finns också information om serien och extra material på Historiska museets hemsida Länk till annan webbplats.. Jag har sammanställt delar av materialet till ett arbetshäfte som går att använda efter avsnitten. Detta för att samla frågorna på ett ställe och underlätta min planering. Jag har också gjort några extrauppgifter som går att använda efter att ni har tittat på avsnitten. Allt finns som vanligt att ladda ned i slutet av inlägget.

Extrauppgifter till serien Arkeologens dotter

Det finns inga bilder från forntiden, men med Arkeologens dotter får eleverna en inblick i hur det kunde ha sett ut under tidsåldern utifrån den kunskap vi har idag. Det blir också väldigt tydligt hur människans utveckling går framåt, från jägarstenåldern där Nim och Fridolin först hamnar, till seriens slut i järnåldern. Tack UR Skola för ett bra undervisningsmaterial!

Här kan du ladda ned materialet:

Arkeologens dotter arbetshäfte Länk till annan webbplats.

Arkeologens dotter extrauppgifter Länk till annan webbplats.Mia Kempe

Grundskollärare 1–7 som undervisar i svenska, matematik, no, so och engelska. Ledamot i intresseföreningen för F-6. Tidigare ämnesspanare.

Mejla