Tre korta tips när du startar med en ny klass

Några rutiner som kan hjälpa dig i klassrummet.

Eleverna kan koncentrera sig mer på undervisningen om de vet vad som gäller i klassrummet. I detta inlägg får du tre förslag på rutiner som du kan fokusera på när du möter en ny klass.

Detta läsår har verkligen börjat med en rivstart. Jag har ställt i ordning ett nytt klassrum, planerat upp undervisning och tagit emot 24 glada förstaklassare som började skolan i måndags. Det har varit intensivt men också väldigt, väldigt roligt.

Det är alltid mycket jobb att börja med en ny klass. Kanske är det också lite extra intensivt att ta emot en etta? Eleverna är nybörjare och behöver mycket guidning in i skolvärlden. Fördelen är att jag som lärare oftast får ”skörda frukten” senare. Lägger jag mycket tid på strukturer och tydliga rutiner i början får jag mer tid till undervisning fortsättningsvis. Det är väl investerad tid. Jag har tidigare skrivit flera blogginlägg om vilka rutiner och strukturer jag brukar använda i mina klasser. Det finns mängder av bra rutiner och strukturer att använda för att skapa ett lugnt klassrumsklimat. I detta inlägg tänkte jag dock fokusera på de tre första rutinerna jag använder när jag tar emot en ny klass. Rutiner som kanske inte verkar så märkvärdiga men som har varit mig till stor hjälp.

Varsågod, här är tre korta tips när du tar emot en ny klass.

Tre korta tips när du tar emot en klass.

1. Tyst inpassering i klassrummet

En av de första rutinerna vi tränar på är att eleverna ska vara tysta när de går in i klassrummet. Nu när jag har ettor introducerar jag det som en lek. Eleverna får ställa upp på ett led utanför klassrummet och sedan smyga in över klassrumströskeln, som jag brukar kalla för ”Tysta tröskeln”. När eleverna går över tröskeln till klassrummet ska de vara helt tysta och sedan gå och sätta sig på sin plats. Varje gång eleverna ska gå in i klassrummet, om det så är på morgonen eller efter rasten, står jag i dörren, pekar på stödstrukturen på golvet och påminner.

Innanför klassrumsdörren har jag satt en bild för att påminna eleverna att vara tysta när de kliver in i klassrummet.

2. Fånga elevernas uppmärksamhet

Det finns flera sätt att fånga elevernas uppmärksamhet på. Några av dem berättar jag om i blogginlägget ”Tyst i klassen”. Länk till annan webbplats. Min favorit på lågstadiet är nog ”Ögonen på”. Jag brukar sjunga ”ögonen på fröken” och då ska eleverna titta på mig, lägga händerna i knät och svara ”och händerna i knät”. Också denna ramsa introduceras som en lek.

Om du arbetar med äldre elever kan ”Ögonen på” kännas lite barnslig. Då tipsar jag om att googla ”attention getters”. Då kommer massor av tips upp i sökfältet. Emma Karlsson, @lararenemma, har delat med sig av några ”attention getters” som hon har gjort på svenska. Gå in på hennes Instagram-konto och kolla!

Det blir lugnare i klassrummet om eleverna vet vad de ska göra när de behöver hjälp.

3. Rutiner vid hjälp

Alla som arbetat med yngre skolbarn har nog varit med om att någon gång få en svans av elever efter sig i klassrummet. Alla vill ha omedelbar hjälp och uppmärksamhet. Detta brukar vara som tydligast i början av ettan när det kan finnas många elever som ännu inte knäckt läskoden. För mig har det underlättat massor när jag varit tydlig med att ingen får hjälp om de går efter mig i klassrummet. I stället ska eleverna sitta kvar på sina platser och följa de ”hjälprutiner” klassen har (som jag naturligtvis också har gått igenom). Jag har tidigare skrivit ett blogginlägg Länk till annan webbplats. om en sådan rutin.

Jag har använt olika slags "hjälprutiner" i mina klasser. Du kan ladda ned denna och några andra förslag längst ner i inlägget.

Det var tre korta tips från mig. Det allra viktigaste är dock att vara konsekvent och att inte ge upp om rutinerna inte fungerar på en gång. Visa hur du vill ha det, låt eleverna öva och uppmuntra de som gör rätt.

Lycka till!

Här kan du ladda ned stödstrukturer

Tysta tröskeln Länk till annan webbplats.

Tystnad! Länk till annan webbplats.

Kolla 3 före mig, extrauppgift Länk till annan webbplats.

När du behöver hjälp, räck upp handen Länk till annan webbplats.

När du behöver hjälp, lägg fram röd lapp Länk till annan webbplats.