Elevarbete i hemmet-tips på uppgifter och upplägg

Förslag för lärare och föräldrar när elever behöver stanna hemma från skolan

I detta inlägg kan du få några förslag på schema att använda om dina elever behöver arbeta hemifrån. Du kan också ta del av några länkar och arbetsuppgifter som elever i lågstadiet kan använda vid distansundervisning. 

ytterligare ett exempel på schema att använda vid hemarbete

Jag kan tänka mig att jag inte är den enda läraren eller föräldern som känner lite oro inför veckorna som ska komma. Ska skolorna stängas eller inte är en fråga som livligt debatteras och det är många som har åsikter både för och emot frågan. Vad som egentligen är rätt eller fel tänker inte jag sia om, men däremot tänker jag förbereda mig på att min undervisning troligtvis kommer att se lite annorlunda ut än vanligt den närmaste tiden. Hur det än blir är sannolikheten stor att jag kommer att ha färre elever i klassrummet än jag vanligtvis har. Detta är något som jag börjar förbereda mig på och i detta inlägg kommer ni att få ta del av några av mina förberedelser. Eftersom det händer nya saker hela tiden är det också möjligt att jag uppdaterar inlägget, lägger till och tar bort, allt eftersom riktlinjer ändras.

Det första jag funderat på är hur jag kan lägga upp arbetet för de elever som behöver vara hemma. Jag har gjort några förslag på schema som föräldrar kan använda sig av hemma. Tanken är att eleverna ska ha en strukturerad vardag som i möjligaste mån liknar deras vanliga skoldag. Här har du ett förslag på schema, fler kan du titta på och ladda ned i länken längst ner i inlägget.

Schema att använda vid hemarbete med förslag på aktiviteter.

En annan fördel med schemat kan vara att föräldrar kan få förslag på hur de kan aktivera sina barn.

Vilka aktiviteter kan eleverna då göra? Jag har nedan listat några länkar med förslag som enkelt finns att tillgå online. Det finns självklart fler aktiviteter att använda sig av. Har du några tips, kommentera eller mejla så ska jag försöka samla dem i ett nytt inlägg.

Tips på aktiviteter vid hemarbete:

Svenska

Filmer och upplästa böcker

Skrivuppgifter

Matematik

Färdighetsträning

Klockan

Filmer från UR-play

Flera läromedelsföretag har gjort sina digitala läromedel fria för alla inför en ev. stängning av skolor. Min kollega och f.d. ämnesspanare Sara Bruun har gjort en sammanställning av alla läromedel och program som hittils gjort tillgängliga för alla. Här kommer du åt den listan:

Program och idéer du kan använda gratis Länk till annan webbplats.

Oavsett vad som händer kommer det vara svårt att styra över hur många lärare och elever som kommer att vara sjuka eller av olika skäl vara frånvarande från skolan. Redan tidigare kunde det hända att många vara borta och vi kommer nu med stor sannolikhet behöva anpassa oss efter de förutsättningar och de resurser som finns. Det här kan vara en hjälp för elever, lärare och andra vuxna som kommer vara delaktiga i barns lärande.

Här kan du ladda ned de veckoscheman jag har gjort Länk till annan webbplats.

Uppdatering 200318

Jag har fått önskemål om att göra scheman där föräldrar kan skriva in sin signatur. Vill ni kan ni ladda ned dem nedan:

Här kan du ladda ned veckoscheman med förälders signatur Länk till annan webbplats.


Mia Kempe

Grundskollärare 1–7 som undervisar i svenska, matematik, no, so och engelska. Ledamot i intresseföreningen för F-6. Tidigare ämnesspanare.

Mejla