Planering inför distansundervisning

Tips på information att skicka till elever och föräldrar

Sveriges grundskolor förbereder sig just nu för en eventuell skolstängning. I detta inlägg delar jag därför med mig av tips på förberedelser du som lärare kan göra om det blir aktuellt med distansundervisning i din klass. Här kan du läsa om ett "startkit" som jag, om det blir aktuellt, planerar att skicka med mina lågstadieelever hem. Längst ner i inlägget kan du dessutom ta del av och ladda ned ett föräldrabrev med information om distansundervisningen.

Material inför en eventuell skolstängning

Det är bråda dagar för oss lärare just nu! I början av veckan meddelades att all gymnasie- och högskoleutbildning skulle bedrivas genom fjärr- och distansundervisning. Detta skulle dessutom starta med väldigt kort varsel. Två dagar fick gymnasielärarna till att planera och ställa om sin undervisning så att den kan ske utanför skolans lokaler. Det är självklart en uppgift som kan utmana den bästa! Vi som arbetar i grundskolan fick också i uppdrag att förbereda oss inför att skolan kan komma att stänga.

För mig som lärare i åk. 1 satte detta igång tankeverksamheten. Hur ska jag lägga upp en planering som kan fungera för mina elever utan att de är på plats i skolan? Dessutom behöver arbetet vara upplagt så att det är begripligt för elevernas föräldrar vad som ska göras. De bör rimligtvis få kunskap om hur de på bästa sätt kan hjälpa sina barn, samtidigt som de också måste få möjlighet att hantera sin egen vardag, med jobb och annat.

Några av mina tankar delade jag med mig av i mitt förra inlägg "Elevarbete i hemmet-tips på uppgifter och upplägg". Länk till annan webbplats. Där kan du bl.a. hitta förslag på veckoscheman att ladda ned.

Vad mer kan då tänkas behövas för eleverna? Jo, självklart behöver de få med sig rätt material och en planering över arbetet. Jag och mina kollegor har sammanställt en lista på vad vi (i dagsläget) anser som mest nödvändigt för eleverna att ta med sig. Naturligtvis kan listan ändras, vi har säkert glömt att tänka på något. Utgångspunkten är i alla fall att de till en början skulle få med sig det nödvändigaste för att klara de första veckorna på distans. Vi tänker en plan för ca 4 veckor. Det här är en ny situation och vi kan förstås inte ha hunnit tänka på allt. Vi har också valt att i detta första skede först och främst fokusera på att elevernas "analoga material" skulle vara på plats (t.ex. läromedel, arbetshäften, olika papper o.s.v.). Allt digitalt skulle vi kunna skicka i efterhand via våra digitala kanaler.

Så här ser vår lista ut:

Kom ihåg-lista distansundervisning åk. 1

 • Ipad
 • Ipadladdare
 • Utskrivna veckoscheman (5 st)
 • Föräldrainformation kring distansundervisningens grundplanering (utskrivet i pappersformat)
 • Föräldrainfo om läromedel (utskrivet i pappersformat)
 • Information med elevernas olika inloggningsuppgifter, mejl, lösenord m.m (utskrivet i pappersformat).
 • Mattebok
 • Läsebok med tillhörande arbetsbok
 • Arbetshäfte No och So
 • Skrivhäften att skriva texter i (2 st.)
 • Blyertspennor (2 st.)
 • Sudd (1 st.)
 • Kopieringspapper (till bokstavsarbetet)

Förutom själva "startkitet" har vi förberett en grundplanering av vårt arbete i ett informationsbrev till föräldrarna. Där står hur vi brukar strukturera upp skoldagen och hur planeringen i de olika ämnena ser ut. I dokumentet får föräldrarna också information om de skolaktiviteter eleverna skulle göra hemma.

Det här är en första förberedelse för ett mycket ovant och märkligt läge för oss i skolan. Framför allt är det ovant för mig att planera för en situation som för mig är helt oförutsägbar och som jag i dagsläget inte ens vet kommer att hända. Vi får helt enkelt ta saker och ting som de kommer och hantera allt eftersom.

Här kan du ladda ned mallarna OBS! Mallarna är skrivna utifrån att en skolstängning skett vilket i skrivande stund mig veterligen inte har hänt! (20200319 kl 19:22)

informationsbrev till föräldrar Länk till annan webbplats.

Kom ihåg lista inför distansundervisning Länk till annan webbplats.

Lycka till med ert arbete där ute!