Väcka nyfikenhet för No

No-tv och laborationer skapar motivation hos eleverna

I dessa Nobeltider kan det vara lämpligt att fundera på hur vi kan väcka elevers intresse för naturen och forskning om den. I våras kom Utbildningsradions serie No-tv. I den visas naturvetenskapliga fenomen och begrepp på ett lekfullt sätt. I detta inlägg berättar jag hur jag planerar att använda mig av serien i min undervisning.

I dessa Nobeltider kan det vara lämpligt att fundera på hur vi kan väcka elevers intresse för naturen och forskning om den. Alla vet att struktur och arbetsro är viktigt, men även motivation. Det är emellertid en svårförklarad talang att väcka elevernas nyfikenhet och stimulera deras egen motivation att lära sig mer. Nu har jag hittat ett bra exempel.

I februari släppte UR serien “NO-tv” Länk till annan webbplats. som har utgångspunkt i ämnena fysik och kemi. Serien handlar om privatdetektiven Charlotte Holmes och hennes assistent Dr Watson som löser olika fysikmysterier tillsammans. Seriens pedagogiska syfte är att koppla de naturvetenskapliga ämnena till elevernas vardag på ett lekfullt sätt.

Jag upptäckte serien i våras och tänkte redan då att den skulle passa mina elever. Innehållet i serien matchar flera delar av det centrala innehållet i no för åk. 1–3. Serien är samtidigt rolig och förklarar fysikaliska begrepp på ett pedagogiskt sätt som barnen förstår. Det finns tio olika avsnitt som handlar om fenomen som friktion, magnetism, ljud, ljus och tyngdkraft. Min tanke är att utgå ifrån avsnitten och sedan planera ett experiment eller annan aktivitet till. Innehållet i planeringen kommer säkert att ändras under tiden, men just nu ser jag följande arbetsgång:

 

  1. Titta på ett avsnitt i serien "NO Tv " på UR play.
  2. Diskutera innehållet. Vad hände i avsnittet?
  3. Skriv ned tankarna, t.ex. i gemensam tankekarta på whiteboarden eller med bildstöd i Widgit online.
  4. Gör en aktivitet knutet till avsnittet. Det kan vara ett experiment, t.ex. att undersöka magnetiska egenskaper i olika föremål i klassrummet.
  5. Ställ hypoteser och samtala om det som händer i grupp, par och/eller enskilt. Dokumentera tankarna och slutsatserna i enkel labbrapport.

I labbrapporten kan eleverna dokumentera sina iakttagelser. Du kan ladda ned den i slutet av inlägget.

I skrivande stund har vi hunnit med att arbeta med det första avsnittet om magnetism. Detta blev mycket lyckat! Eleverna tyckte avsnittet var intressant och det väckte en lust att lära mer om magneter. Jag valde att dela upp lektionen på det sättet att vi tittade på filmen i slutet av skoldagen som en liten aptitretare inför morgondagens NO-lektion. Jag började sedan lektionen med att prata om filmen och repetera begrepp. Till hjälp gjorde jag en tankekarta med bildstöd i Widgit online. Vi pratade då om olika magneter och när jag frågade om vi hade några magneter i klassrummet, var eleverna snabba på att hitta dem på whiteboardtavlan. Jag hade förberett med 5 olika föremål, ett batteri, en sax, ett mynt, ett limstift och en färgpenna i trä. Sedan fick eleverna fundera på vilka föremål de trodde var magnetiska eller inte och skriva ned det i sin labbrapport. När alla skrivit sina hypoteser valde jag slumpvis ut (med stickor) fem elever som fick undersöka om föremålen var magnetiska och visa för de andra. Under tiden fick eleverna fortsätta fylla i sina labbrapporter. Slutligen pratade vi om vad som hände och varför det hände. I detta fall att saxen och batteriet (som var magnetiska) måste innehålla järn, nickel eller kobolt.

Tankekarta över begreppen gjordes i Widgit online.

Personligen var jag förvånad över att en så enkel övning kunde väcka sådant engagemang och arbetsglädje hos eleverna. Alla var aktiva och engagerade! Min slutsats var att avsnittet om magnetism skapade en förförståelse och nyfikenhet hos eleverna. De tyckte avsnittet var intressant och det väckte en lust hos dem att lära sig mer om magneter. Tack för den hjälpen!

Här kan du ladda ned labbrapporten:

Labbrapport Länk till annan webbplats.

Labbrapport med hjälplinjer Länk till annan webbplats.


Maria Kempe

Grundskollärare 1–7 som undervisar i svenska, matematik, no, so och engelska. Ledamot i intresseföreningen för F-6. Tidigare ämnesspanare.

Mejla