St. Patrick’s Day 17 mars

Som språklärare utgår jag gärna från högtider i olika engelskspråkiga länder. Eleverna stöter ofta på dessa i filmer och tv-serier, och att ge dem ordentlig förförståelse är ett bra sätt att koppla ihop skolengelskan med fritidsengelskan, eller den extramurala engelskan som den också kallas. Ett av mina favoritländer är Irland, och då är St. Patrick's Day en tacksam utgångspunkt.

Jag brukar ibland ta med mig min egen tin whistle Länk till annan webbplats. och spela en jig för eleverna, men om ni inte själva spelar tin whistle kan ni ta er an ämnet på andra sätt.

Som introduktion har jag skapat en presentation i Prezi Länk till annan webbplats. kring ämnet, lagom till St. Patrick's Day 17/3.

I presentationen har jag lagt in två korta filmklipp. Om du vill ha mer inspiration kan du titta på andra filmklipp som jag samlat i en spellista på Youtube Länk till annan webbplats.. Det är naturligtvis bara en bråkdel av allt det som finns på nätet. I spellistan finns live-filmer från paraden i Dublin, tecknade filmer för barn, sånger och upplästa böcker kring ämnet.

Som en enkel avslutning har jag lånat en färdig Kahoot Länk till annan webbplats..

Om du vill ha mer tips om hur du kan arbeta med St. Patrick's Day rekommenderar jag ett besök på WebEnglish.se Länk till annan webbplats., där Outi Frisk har samlat otroliga mängder material.

Även på history.com Länk till annan webbplats. finns gott om material, tipsar Len Peterson om på Facebook.

Har du nu klurat på hur du ska hinna lära dig spela tin whistle till på St. Patrick's Day 17 mars? Lugn, du kan få kolla in mig! ;-)