Summertimes – english outdoors

Att göra en stadsvandring på engelska

Nu närmar sig sommarlovet med stormsteg och många skolor bryter schemat för olika aktiviteter mot slutet av terminen. Har man tur skiner solen, och då vill vi ju gärna ut med eleverna. Men kan vi fortfarande utveckla elevernas färdigheter? Självklart!

Publicerad Av

En favoritaktivitet är att göra en stadsvandring på engelska. Eleverna får umgås i grupper, lösa problem tillsammans, de får en ordentlig promenad och jag kan lägga in allt möjligt i frågorna. Jag brukar lägga in stadens historia, kända statyer och byggnader och annat kul. Genom att ställa frågorna på engelska får jag en chans att utöka elevernas ordförråd inom ett mycket relevant område: att turista i sin egen stad.

Jag uppmuntrar eleverna att använda sina mobiltelefoner i vissa lägen, oftast genom följdfrågor som jag markerat med kursiv stil. Anledningen är väldigt enkel: det är så det fungerar i verkligheten idag. Står jag framför en staty som turist och undrar något om den, då tar jag fram min telefon och googlar det jag vill veta. Om jag gör så som turist, varför ska inte mina elever göra det under sin dag som turister i sin egen stad? Det är autenciteten i upplägget vi vill åt!

Jag sitter uppenbarligen inte på en bank av stadsvandringar för alla Sveriges städer, men jag har tre olika versioner för Göteborg, och de kanske kan inspirera till frågor för andra städer också.

Bildkälla: By Rob Sinclair, Krm500, Tor Svensson, Idarvol, Reimund Trost, Kotasik, Wigulf and Oskari Löytynoja - File:Gothenburgbynight.jpgFile:GoteborgsOperan.jpg File:Gunnebo_slott.jpgFile:Fontaine Poséidon.jpg File:Gothia-towers-20110305.jpgFile:Gothenburg old tram.JPG File:Älvsborgs fästning.jpgFile:Ullevi 2006-08-06.jpg, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=41345643

För att befästa det som tas upp under stadsvandringen har jag använt Kahoot vid ett senare tillfälle. På det viset får vi repeterat innehållet, kommenterat oklarheter och diskuterat saker eleverna reagerat på.

Upplägget har varit uppskattat, i alla fall de dagar vädret varit på topp!


Mia Smith

Legitimerad lärare i engelska och tyska. Tidigare ämnesspanare.

Mejla