Till alla föräldrar

Efter otaliga år som elev, ett gäng år som student och elva år som lärare ska jag efter sommaren få se skolans värld från nästa perspektiv: som förälder. Mitt barn ska börja skolan. Det är stort. Riktigt stort. Jag försöker verkligen haussa grejen med att få lov att börja skolan, både för mitt eget barn och för de andra barn som finns i omgivningen. Att få lov att börja skolan är verkligen stort!

Publicerad Av

Tyvärr är det inte riktigt så det låter från alla håll. Det finns tyvärr föräldrar som snackar ner skolan inför sina barn. Därför vill jag skriva det här till dig som är förälder till ett barn som ska börja eller redan går i skolan. Det här vill jag att du ska tänka på. För hur mycket vi i skolan än gör har du som förälder stor inverkan på hur det går för ditt barn i skolan.

1. Prata positivt om skolan inför ditt barn.

Nej, man älskar inte alltid allt som sker i barnets skola. Det kan handla om en lärare som gör något på ett sätt man inte begriper sig på, skolmat som man själv inte är så sugen på att äta, skolmiljöer som med vuxna ögon inte verkar särskilt tilltalande. Men det spelar ingen roll. Inför ditt barn behöver du prata positivt. De kritiska bitarna kan avhandlas när barnen sover, på ett språk de inte förstår eller när de är på annan plats. Inget blir lättare för barnet, eller läraren, av att barnen hemma för höra att fröken verkar helt galen eller att den där skolgården skapar depressioner.

Har du själv negativa erfarenheter från skolan? Ditt barn behöver inte veta det. Inte just nu i alla fall. Lyft det positiva som finns att lyfta. Håll tyst om dina dåliga erfarenheter. När ditt barn har klarat av sin egen skolgång kan ni jämföra erfarenheter. Förhoppningsvis kan ditt barn då berätta om en bättre skolgång. Jag har hört föräldrar nämna för sitt barn att “jag önskar att min skola hade stöttat mig på det viset som ni stöttar mitt barn”. Då stöttar man även sitt barn. Lyft det positiva! 

2. Värna om skolplikten.

Nej, det är ingen mänsklig rättighet att vara ledig från skolan för att åka på semester tio dagar under läsåret. Vi har skolplikt i Sverige i år 1-9. Det innebär att eleverna ska vara i skolan då, ifall de inte är sjuka.

Jo, vi kan oftast bevilja ledighet vid särskilda tillfällen. Men då ska det vara väldigt särskilt och meddelat i god tid. En charterresa som är lite billigare då, en skidresa som passade föräldrarnas jobbschema bättre eller en lite tidigare avfärd till långhelgen hos släktingarna är inte särskilda tillfällen. Jo “för vissa är det enda chansen att åka på semester alls”. Helt ärligt, det är mycket sällan de familjerna som åker på semester under terminerna. Boka inte resan innan skolan beviljat ledigheten! Visa ditt barn att skolan är viktig. Utgå inte från att det går att vara borta en veckan utan att det märks. 

Den här punkten vill jag också skicka med till alla idrottsföreningar, konfirmations-arrangörer, kulturella arrangörer och andra föreningar som ordnar aktiviteter på skoltid. Nej, det passar inte att lägga arrangemang när vi har undervisning. När en tredjedel av klassen är på konfaläger är det omöjligt att ordna kvalitativ undervisning för de som är kvar.

När elever är borta från undervisningen innebär det att eleverna behöver ta igen saker de missat. Och det blir garanterat merarbete för läraren. Kanske inte så mycket för en elev, men när det handlar om minst femton ledigheter per termin blir det många extrauppgifter och speciallösningar som läraren ska hålla koll på. Och nej, vi får inte extra arbetstid för det, det tas från vår ordinarie planeringstid. Vilket resulterar i att vi får mindre tid till övriga elever. Så krasst är det. 

Men framför allt blir det jobbigt för eleven. På högstadiet handlar det ofta om betygsgrundande moment som eleven verkligen måste ta igen när hen varit borta. Det blir merarbete före och efter ledigheten, och det är långt ifrån alltid värt det. 

3. Även sociala aktiviteter räknas.

“Klart vi kan ta ledigt sista dagarna, ni gör ju ändå inget vettigt då.” I skolan sysslar vi inte enbart med att mata in kunskaper. Vi är proffs på det vi gör och vet att det sociala sammanhanget påverkar hur väl eleverna lär sig och utvecklas. Därför lägger vi med jämna och ojämna mellanrum in sociala, gruppstärkande aktiviteter. Dessa är också en del av vårt uppdrag. Dessa är också viktiga. Förminska inte dem inför ditt barn. Oavsett om ditt barn är den aktiva typen som kanske hamnar i konflikter, den blyga sorten som behöver hjälp att ta plats, eller den som just blivit ensam för att bästisen flyttat iväg. Alla elever behöver en social tillvaro i skolan. Den är viktig.

4. Intressera dig för ditt barns skolgång.

Ditt barns värld vidgas varje dag. Se till att lägga bort mobilen och lyssna aktivt när ditt barn vill berätta. Ställ gärna följdfrågor. Visa att du är intresserad av vad ditt barn lär sig. Prata, återigen, positivt om det ditt barn får lära sig. Den värsta fras du kan komma med är “det där tvingades jag också lära mig i skolan, men det har jag aldrig någonsin haft nytta av”. Med de orden kan du döda ditt barns motivation. Och utan motivation kommer ingen långt. 

5. Våga lära av ditt barn.

Skolan utvecklas. Ditt barn kommer lära sig massor som du inte fick lära dig i skolan. Förringa inte det, försök inte sätta dig över ditt barn. Erkänn gärna att ditt barn kan något du inte kunde, självkänslan mår bra av att vara den som kan något. Var ödmjuk och be barnet berätta mer. Om du har tur får din egen allmänbildning sig ett lyft av att följa med i barnets utveckling. 

6. Läs för, inför och med ditt barn.

Det här lyfts i många sammanhang, men det tål att lyftas igen. Om ditt barn är på väg att lära sig läsa, eller om det just lärt sig, är det av största vikt att inte bromsa utvecklingen med ett långt sommarlov. Godnattsagan är otroligt viktig. Att visa ditt barn att du också läser är lika viktigt. Berätta gärna om böcker du själv tyckte om att läsa som barn. Ta täta turer till det lokala biblioteket under sommarlovet, det är helt gratis. När ni umgås med andra barn i samma ålder, passa på att tipsa om böcker som just nu är extra populära hemma hos er, kanske blir de lika populära i grannfamiljen? (Ja, sonens kompisar gillade Tam-serien Länk till annan webbplats. av Jo Salmson precis lika mycket som vi gjorde!)

Även när barnen blir äldre är det viktigt att hålla läsningen vid liv. Jag träffade en gång en förälder till ett barn med dyslexi. En sommar hade de låtit barnet vila från läsningen. Starten efter sommarlovet var mardrömslik, som att börja från början. Året efter hade de fortsatt traggla läsning även under sommarlovet. I augusti gick det till och med lite bättre än det hade gjort i juni. Det är inte snällt att låta barnet låta bli att läsa. Dyslexi eller ej, alla behöver läsa regelbundet. 

7. Uppmuntra ditt barn att bli självständigt.

Självständighet är olika saker i olika åldrar. Här hemma nöter vi att det är viktigt att klara toalettbesök, måltider och på- och avklädning själv när man börjar skolan. Vi nöter också in att vi hjälps åt hemma i den mån det går. Är man fem år kan man både plocka in sin tallrik i diskmaskinen och lägga in ren tvätt i sin garderob, på de hyllor som är lagom långt ner. Att göra allt åt sitt barn är inte att hjälpa det, barn behöver lära sig att göra sitt bästa, att vara delaktigt, att hjälpa till.

När barnet blir äldre behöver ansvaret för studierna allt mer gå över på barnet. Jag har under alla år ägnat utvecklingssamtal på högstadiet åt att prata om att det visserligen är jättebra, och i många fall nödvändigt, att föräldrarna engagerar sig i elevens läxor och skolgång, men att eleven allt mer behöver stå på egna ben. I stället för att du som förälder mailar och frågar om det där omprovet som skulle göras, uppmana barnet att själv kontakta läraren. Att bli självständig kräver stöd och träning, glöm inte det. 

8. Sommarlovet är inte en tid för att slippa skolan.

Avslutningsvis, kom ihåg att sommarlovet är en paus för återhämtning, för att låta kunskaper sjunka in. Det är inte en efterlängtad tid för att man ska slippa gå till den hemska skolan. För många elever är det tråkigt att under så lång tid inte få lov att träffa vänner som kanske bor långt bort, eller som de kanske bara umgås med i skolan. Relationen till lärarna är också viktig, att inte få träffa dem kan vara tråkigt. Men framför allt tänk på tonen när du pratar om sommarlovet. På skolavslutningen vill vi lärare skicka med alla våra elever i år 1-8 ett “på återseende, det ska bli roligt att få träffa er igen när ni kommer tillbaka”. Till eleverna som lämnar år 9 hälsar vi att vi är glada att ha haft nöjet att få lära känna dem, och att vi hoppas att vi skickar med dem allt de behöver när de går vidare i livet. Skolan är en bra plats. Det är härligt att få gå där och att få lära sig saker. 

Vad är frihet?

Jag har under våren använt ett gammalt nationellt prov i engelska, muntlig interaktion, som inte längre är sekretessbelagt. En av frågorna som har dykt upp är “what does freedom mean?”. Skolplikt har hanterats inom ramen för ämnet i de flesta av grupperna. Känner man sig mer fri under gymnasiet än under grundskolan eftersom skolplikten inte gäller? Skulle ni strunta i skolan om det inte var skolplikt? Samtliga elever har lyft upp att de är glada att de får möjligheten till en utbildning, och att skolplikten verkligen inte är betungande. Samtalen har värmt ett lärarhjärta. Skolan är en lyx. Grattis, alla svenska barn, som får tillgång till en god utbildning. Grattis, alla svenska föräldrar, som får chansen att låta era barn ta del av denna utbildning. Grattis, Sverige, som får medborgare som har en god utbildning i grunden. Och grattis, alla elever, som får komma tillbaka till skolan efter ett långt sommarlov, med gott om tid för läsning och andra berikande sommaraktiviteter!

https://pixabay.com/photo-2171693/


Mia Smith

Legitimerad lärare i engelska och tyska. Tidigare ämnesspanare.

Mejla