Dear graduates

Sista lektionen i grundskolan

Så kommer den. Efter många, långa år kommer sista skolveckan på grundskolan. Det blir många sista-grejer på slutet. Bland annat kommer sista engelskalektionen. Jag är ju inte talare.... Så jag tar hjälp av ett proffs!

Publicerad Av

Graduation speech

Talartraditionen på skolavslutningar må vara stark i Sverige, men traditionen att elever talar är inte lika stark här som i många engelskspråkiga länder. Den som vill ha inspiration kan hitta många tal att välja mellan på Youtube, det är bara att söka på graduation speech. Jag har valt en person som jag uppskattar: Tim Minchin Länk till annan webbplats.. Tim är komiker, musiker, skådespelare och mycket mer och har gjort succé på olika sorters scener världen runt. Han har även skrivit texten till musikalen Matilda, baserad på Roald Dahls bok. Minchin blev tilldelad titeln som hedersdoktor vid sitt gamla universitet, University of Western Australia, 2013. Han tog emot sin titel i samband med examensceremonin vid universitetet samma år och levererade då ett tal till de studenter som tog examen som blivit mycket populärt. Talet heter 9 Life Lessons Länk till annan webbplats. och finns på Youtube. Manus till talet finns dessutom på universitetets hemsida Länk till annan webbplats..

Introduktion av 9 Life Lessons

Talet är riktat till modersmålstalare, så ordförrådet behöver introduceras. Jag är självklart inte först med den här tanken, så på Quizlet hittade jag ett färdigt set med på ord som en annan lärare laddat upp. Det var tyvärr översatt till finska, men det fixade jag snabbt. Quizlet är fantastiskt på så sätt att man kan ta hjälp av vad andra redan gjort och att man inte behöver uppfinna hjulet!

Att ta till sig innehållet

Det här talet skulle jag kunna visa utan någon uppgift till, men nu har jag ganska gott om tid. Mina 9or kommer vid det här laget ha lämnat in sina datorer och lektionen får därför bli analog från deras håll. Jag har skapat en enkel mall där eleverna kort ska få notera vad var och en av de nio lektionerna handlar om. Denna har jag självklart skapat med mitt favoritverktyg Canva.com. Skapa ett gratiskonto och sätt igång att skapa!

Men vad tänker vi, då?

Nästa steg blir för mina elever att själva tänka till. Vilka råd skulle ni ge om ni var talare vid en stor avslutningsceremoni? Eleverna får i grupper försöka komma på vilka råd de skulle vilja ge. Detta noteras på ett näst intill identiskt dokument, med den lilla skillnaden att Tim Minchins namn är borttaget och eleverna får skriva dit sina egna namn. Båda dessa sidor kan ni hitta i det här dokumentet. Pdf, 5 MB.

Mer inspiration

Den som vill använda något mer aktuellt kan ta del av det tal som Barack Obama riktat till USAs avgångsklass 2020 via Youtube. Det är starkt färgat av Corona-virusets framfart och delar av det han säger kan bli distanserat för våra högstadieelever, men det kanske lämpar sig bättre för gymnasiet. Vilka likheter och skillnader ser vi? Vad från Obamas tal kan kännas rätt för en svensk tonåring som tar studenten? Vad känns långt borta för att det inte berör oss?

Eller kanske tar vi till det klassiska talet om Wear Sunscreen? Länk till annan webbplats.

Förhoppningsvis kan vi i alla fall avsluta skoltiden med positiva tankar om en framtid där var och en kan göra skillnad!

Finally, don’t rush. You don’t need to know what you’re going to do with the rest of your life. I’m not saying sit around smoking cones all day but also don’t panic! Most people I know who were sure of their career path at 20 are having mid-life crises now.

från 9 Life Lessons av Tim Minchin


Mia Smith

Legitimerad lärare i engelska och tyska. Tidigare ämnesspanare.

Mejla