Ist der Nikolaus wirklich da?

Escape room med tyskt tema

Det kommer nya trender inom undervisning, och en sak som fått mycket fokus det senaste året är Escape Room. Det är väl dags att testa, tänkte jag. Jag vill köra ett så generellt tema som möjligt för att kunna återanvända, och vad passar väl bättre än lite kultur?

Publicerad Av

Vad är ett Escape Room?

Ett Escape Room bygger på flera steg. Eleverna får utmaningar att lösa, individuellt eller i grupp, och varje uppgift genererar en kod eller en svarsnyckel. När alla svarsnycklar är samlade kan eleven låsa upp skattkistan eller något liknande. Det kan göras helt analogt, det finns lärare som köpt in både fysiska kistor och kodlås, och det kan göras digitalt.

Här har jag använt tillfället för att själv bli lite mer bekant med en digital tjänst som jag länge klurat på: LearningApps Länk till annan webbplats.. Jag har testat flera av de olika funktionerna för att skapa uppgifter.

OBS! En brist med sajten är att den inte hanterar alla skrivtecken som finns i olika språk. Det gör att bokstäver som ä och ü får skrivas som ae och ue. Det finns som kommentarer i vissa övningar, men förmedla gärna detta till eleverna först!

För att kunna anpassa upplägget efter olika nivåer har jag skapat flera uppgifter med samma svarsnyckel, så att man som lärare kan välja den övning som passar gruppen bäst. På något vis måste man som lärare förmedla länkarna till gruppen. Sist finns också en svarssida där de matar in svarsorden för att klara helheten.

Steg 1 - Wo in Deutschland?

Första uppgiften är en karta över Tyskland. St Nikolaus behöver hjälp att hitta hem till alla barnen och eleverna ska klicka på platserna där de olika städerna ligger. Yngre elever tar självklart hjälp av läroboken, kartor i klassrummet och kanske även internet. Kanske är de mer erfarna eleverna redo att göra detta utan hjälp? Kartövningen hittar ni här. Länk till annan webbplats.Tyvärr lyckas jag inte få in något resultatmeddelande i denna app, så läraren får förmedla det själv. (Svarsnyckeln är Dezember!)

Steg 2 - Kreuzworträtsel

Nästa steg är ett korsord. För år 6 har jag skapat ett mycket enkelt korsord med enbart färger Länk till annan webbplats., men det finns också ett något svårare alternativ Länk till annan webbplats. med saker som finns på bilden. Svarsnyckeln dyker upp när eleverna klarat korsorden.

Steg 3 - Film

Det finns gott om filmmaterial på Youtube och här har jag skapat frågor till två korta filmer. Den enklaste av dem passar år 6 Länk till annan webbplats., den senare något äldre elever Länk till annan webbplats..

Steg 4 - Läsförståelse

Nästa övning handlar om läsförståelse. Även här finns flera nivåer. Den enklaste versionen Länk till annan webbplats. har alternativ att välja mellan, det kan fungera för de yngsta eleverna. För de något mer avancerade eleverna finns samma text, men här ska eleverna skriva in svaren själva Länk till annan webbplats.. Får båda alternativen gäller att när eleverna hittat samtliga ord ska de ta första bokstaven i varje ord för att få fram nyckelordet.

En lite svårare övning Länk till annan webbplats. hittade jag färdig på LearningApps, men jag justerade några detaljer för att den skulle passa in i mitt Escape Room.

Steg 5 - Sökord

Övningen må vara enkelt, men eleverna får repetera grundläggande ordförråd kring St Nikolaus. Här är ett klassiskt sökord. Länk till annan webbplats.Svarsnyckeln kommer när alla orden är funna. 

Steg 6 - Wer kommt?

Nu får vi använda fantasin och koppla bort allt vad pandemi, social distansering och karantän heter, för nu låtsas vi att vi kan bjuda in hela släkten till julfirande. Vilka kommer? Här repeterar vi familjeorden i ett klassiskt ihopparningsspel. Länk till annan webbplats. Den som klarar spelat får sista svarsnyckeln. OBS! Det finns tre extraord för att förvirra lite.

Avslutningsvis

Så ska alla sökorden samlas ihop, och det har jag skapat en enkel sida för Länk till annan webbplats.. Kanske delar läraren ut lite belöningar i form av sötsaker? Eller är det bara äran som står på spel?

Andra idéer

Vill du fylla ut tiden ännu mer? Jag bloggade om St Nikolaus för några år sedan. Kolla gärna in idéerna där också!


Mia Smith

Legitimerad lärare i engelska och tyska. Tidigare ämnesspanare.

Mejla