Mina övertygelser

En lärarstudent på VFU

Under en lärarutbildning passerar studenten genom ett flertal olika stadier. Under första året tror vi att vi är världens bästa lärare, mycket bättre än alla stollar vi överlevt under vår egen skoltid. Sedan går det ett tag och man får träffa några yrkesverksamma lärare, gå ut på praktik och upptäcka att läraryrket är något annat än vad man föreställt sig. Paniken slår en som en våt trasa i nacken; "Det kommer aldrig att gå!".

Publicerad Av

Lyckligtvis går det över och halvvägs genom utbildningen känns det återigen som att det här yrket är något som vi verkligen kommer att vara SÅ BRA på att utföra.

På universitetet ställs du oftast bara inför dina egna kurskamrater. Det är inte särskilt utmanande att presentera det du själv producerat inför folk du känner och dessutom folk du vet inte lyssnar helhjärtat. Men sen startar nästa kurs. I samma sekund som vi läser teori om konsten att ställa en fråga är vi återigen fullkomligt nollställda. Sedan tvivlar vi på oss själva tills vi tar examen och förmodligen många år efter det.

Men under tiden fastnar vissa saker. Det kan handla om små tips och stora idéer. So far har jag dessa:

- All tid jag lägger på att lära mig elevernas namn kommer jag att vinna på tusenfalt i längden
- Bestämda sittplatser är enbart av godo
- Mobiltelefoner är djävulens påfund
- Tryckta läromedel framför digitala. Alltid

Och så några saker som jag än så länge är fast besluten om att jag aldrig kommer att kunna lära mig:

- Att skapa uppgifter som mäter rätt sak
- Att få med "hela bilden" av ett ämne
- Att inte prata för länge
- Att använda digitala verktyg på ett finurligt sätt
- Att skriva snyggt på en whiteboard

Nu har jag tre månader på mig att samla på mig nya sanningar och mer självtvivel. Förhoppningsvis kommer listan att revideras på ett eller annat sätt efter VFU:n är över. Det blir spännande att se vad en liknande lista innehåller efter mer tid i klassrummet och framförallt mer tid i planeringsfasen - för det är det jag tycker är svårast.

Vilka är era övertygelser? Har de förändrats över tid?


Mimmi Rönnqvist

Studerar till gymnasielärare i ämnena samhällskunskap och historia. Tidigare ordförande för studerandeföreningen LR Stud.

Mejla