Fackligt arbete

En dag i Stockholm med intresseföreningen

Denna vecka har jag insett vikten av det fysiska mötet. Vi hade ett styrelsemöte i Stockholm i måndags och vilken skillnad det är!

Tidigare i veckan var jag på styrelsemöte i Stockholm! Det var första gången vi träffades sedan… tjadu, kanske mars-april förra året? För två år sedan? Vi har i alla fall haft ett stort uppehåll med våra fysiska möten, och haft videokonferenser istället. Men oj vad jag insåg att det fysiska mötet är viktigt ibland. Vi fick mycket gjort, vi kunde på ett annat sätt bolla idéer och komma fram till beslut.

Som du som läser vet vid det här laget är jag ju invald i styrelsen för intresseföreningen för SYVare i LR. Tidigare kallades vi för ”SYV Forum” men sedan januari i år har vi faktiskt bytt namn…. Något jag fick veta nu för första gången. Ett tydligt exempel på saker som kom fram under mötet haha!

Vad gjorde vi mer på mötet då? Vi kollade vilket material vi har, det visade sig att vi har främst massa nyckelband och sadelskydd, och att vi inför kommande träffar med medlemmar vill vi uppdatera oss en del. Jag har till exempel hört flera gånger funderingar kring hur det kommer sig att vi inte är så många unga som är fackligt förtroendevalda, informerade och aktiva. Det kan nog bero på en massa saker, men ett steg på vägen till våra unga kollegor, kan ju vara att marknadsföra oss bättre. Under samtalen kom vi fram till att vi ska satsa mer på våra SYV-studerande och de unga bland oss. Vi kommer t. ex. träffa ”LR stud” i Malmö i december, så där hoppas vi att vi kan knyta några kontakter.

Vi gick igenom en konferens som riktar in sig på Stockholmsområdet, där lokalföreningen i Stockholm hjälper oss att planera. Det ska bli ett fokus på specialpedagogik i vår roll. Det kommer bli väldigt spännande tycker jag!

Något mer vi planerade var en eventuellt kommande konferens inför nästa år, då vi kan både hitta fler medlemmar och tända glöden hos våra kollegor, men även blicka framåt för att se vilka framtidsyrken vi kommer att hjälpa våra elever att hitta vägen till. Vi funderade även om vi kunde få in perspektivet kring verkligheten som vi möts av jämfört med den utbildning som vi går. Det tror jag är en viktig fråga som de som pluggar kan bli intresserade av, och även där kanske locka fler unga 😉

Hur når vi våra unga SYVare? Hur når vi studenterna? Kanske vi kan ha popsockets att ge ut när vi marknadsför oss?


Rebecka Lindström

Studie- och yrkesvägledare. Ledamot i intresseföreningen för studie- och yrkesvägledare.

Mejla