Yrkes-SM

Våra gymnasiala yrkesutbildningar tävlar i sina skills

På Yrkes-SM förra veckan var styrelsen i Intresseföreningen för SYV på plats och fick flera roller. Vi fick träffa alla elever från 5e klass och uppåt, se hur gymnasieelever tävlade i sina valda yrken och såklart även träffa både medlemmar och blivande medlemmar.

Publicerad Av

Ett vimmel av små och stora ungdomar, maskiner, dofter och härliga saker att fästa ögonen på, ja, det var det som vi möttes av när vi gick in till vårt lilla bås på Yrkes-SM i Växjö förra veckan.
Vi riggade upp, såg till att lära de ungdomar som var där om vad ett fackförbund är, men även njuta av att se lärare och SYV:are mötas i en ny miljö.

Då vi kanske inte var helt förberedda på den yngre skaran både lokala elever, men även några som åkt en bit, fick vi snabbt se till att de fick "jobba" för att få ta ett regnbågsfärgat nyckelband eller en godis. Vårt motto blev "en fråga om facket, så får du en godis", och det gjorde att vi kunde sprida lite info till de vi mötte.

Något jag själv tog med mig från mässan var från föreläsningen som Amelie von Zweigbergk hade. Hon beskrev hur vi i Sverige kanske behöver tänka annorlunda för att tillgodose behovet som finns på arbetsmarknaden. Hon jämförde oss med andra länder, både nordiska och andra europeiska, och visade på hur dessa har andra system för skolan och yrkesprogram än vi.

Bild lånad från yrkessm.se

Besök Yrkes-SM:s egna hemsida för att se videon

I Växjö hann vi även med ett arbetsmöte inför veckans digitala konferens!
Om du inte redan sett infon - kan vi bara nämna att vi är oerhört glada att säga att den blev fullbokad redan första veckorna.

I framtiden kommer vi såklart ordna fler liknande - du kanske har något tips/önskemål på vad den ska handla om? Denna gång blir det studie- och yrkesvägledarens tvärprofessionella kompetens som är temat. Kanske önskas det att ha en likadan/liknande igen?


Rebecka Lindström

Studie- och yrkesvägledare. Ledamot i intresseföreningen för studie- och yrkesvägledare.

Mejla