Vad finns i Barcelona?

Efter terrorhändelsen i Stockholm i våras samlades vi alla på vår skola i aulan för att sjunga Sveriges nationalsång och hålla en tyst minut för alla drabbade i attacken. Det var ett starkt ögonblick och jag minns hur eleverna respekterade denna samling.

Jag fick verkligen anstränga mig för att hålla tillbaka tårarna och det var säkert fler med mig. Alla behövde nog bearbeta händelsen!

Förra veckan var det Barcelona som drabbades av en terrorattack på Las Ramblas Länk till annan webbplats. och få lida med alla tråkiga konsekvenser. Det var precis i början av läsåret och vi diskuterade händelsen bland annat på våra spanskalektioner. Det kan vara viktigt att prata om starka händelser och på BRIS hemsida finns det råd om hur man gör det (Red. Länken fungerar inte längre.).

BRIS (tel. 116 111) är en “barnrättsorganisation som arbetar för att stärka barnets rättigheter genom att stödja, mobilisera samhället och göra barns röster hörda”. De ger rådet att agera och uppmuntra barn att prata med en vuxen.

Ta reda på vad eleverna vet genom att ställa konkreta frågor:

  • Vad vet du?
  • Vad har du hört?
  • Vad undrar du?

Efter att ha pratat med eleverna om terrorattacken, varför inte använda tillfället för att lära känna mer om eller fördjupa sig kring den vackra staden? Lyfta blicken framåt och prata om olika sevärdheter i Barcelona, den näststörsta staden i Spanien.

Förslag 1: ¿Qué hay en Barcelona?

Förslag 2: Temaarbete Barcelona

Temaarbete Barcelona av Calle Hjelte Länk till annan webbplats.. Ett grupparbete över flera lektioner. Se spanad lektion på Lektion.se Länk till annan webbplats..

Förslag 3: Berätta om Barcelona

Ett bra upplägg av Mikaela Lind (2008) Länk till annan webbplats.. Lektionen passar bra även idag till Lgr11.

Det finns mycket som man kan diskutera om händelsen i Barcelona och alla andra städer som blivit drabbade av terror. 

Vi måste fortsätta att arbeta stenhårt med värdegrunderna på hemmaplan för att bidra till att skapa mer frid på jorden. Vi får också resa och lära känna nya platser, nya kulturer och nya människor. Det kan vara verkliga resor eller virtuella på Internet.