Aktiviteter till första språklektionen

Vad ska du göra på din första lektion?

Välkomna tillbaka till ett nytt läsår. Det är alltid bra att ha nya idéer och få inspiration till de första dagarna. Här tipsar jag om tre aktiviteter som man kan använda med sin grupp i moderna språk samt några länkar med flera idéer. Jag utgår från spanskan men det går lika bra med andra språk.

Publicerad Av

Det är bra att eleverna redan från början förstår att målet med att läsa moderna språk är att kommunicera, tänka och lära sig. Att försöka använda målspråket så mycket som möjligt i klassrummet är väldigt viktigt för allas utveckling.

Det klassiska och enklaste är nog att köra Bingo. Be eleverna att välja till exempel ett spansktalande land. Dela ut ett halvt A4 papper och be eleverna att vika pappret tre gånger. Det blir 8 delar och på de två första rutorna skriver man sitt riktiga namn och ett spansktalande land.

Tarjeta de Bingo

Tarjeta de Bingo

Sedan går man runt och frågar sex elever vad de heter och vilket land de har valt och så skriver man deras namn i varje ruta.

Ett alternativ är att skapa egna brickor och spela online på My Free Bingo Cards Länk till annan webbplats. . Du måste samla in elevernas namn och land i alla fall för att ropa upp dem. Det är väldigt enkelt att skapa brickorna och du får skriva ut 30 brickor gratis. Eleverna kan spela online och får då en kod av dig. De kan inte redigera brickorna.

Bingo Card Generator

Bingo Card Generator

Tarjeta de Bingo Digital

Till de mer avancerade grupperna kan man spela tärning och till varje siffra ställer man en fråga. På Classroomscreen Länk till annan webbplats. kan du skriva frågorna på en digital tavla och där hittar du även en digital tärning.

 1. Beskriv en person som du gillar. (Describe a una persona que admiras.)
 2. Vad äter du till frukost eller vad är din favorit mat? (¿Qué sueles desayunar? o ¿cuál es tu comida favorita?)
 3. Något som du gjorde på sommarlovet. (Algo que hicistes durante las vacaciones de verano.)
 4. Platser som du har besökt. (Lugares que has visitado.)
 5. Vad gillar du göra med dina kompisar/familj. (Cosas que te gusta hacer con tus amigos/familia.)
 6. Vilken är din favorit låt/artist? Kan du sjunga en låt på spanska? (Qué música/grupo musical te gusta más? Puedes cantar una canción?) Här kan man passa på och lyssna på musik eller sjunga tillsammans.

Ett alternativ är att du använder färgade gem och ber eleverna att ta ett gem utan att se det. Varje färg motsvarar ett tema.

Är du ny i skolan eller ska få nya elever är ”Nombres entrelazados” en bra aktivitet för att få en första kontakt med eleverna samt att försöka memorera deras namn. Du kan antingen göra ett korsord på tavlan eller göra det digitalt som jag förklarar nedan.

Först presenterar du dig och skriver ditt namn (och efternamn) på tavlan. Sedan ber du varje elev att skriva sitt namn genom att använda en av dina bokstäver eller en annan elevs bokstav. Arbeta med hälsningsfraser som:

 • Hola, ¿qué tal?
 • ¿Cómo te llamas?
 • Me llamo…
 • ¿Puedes escribir tu nombre en la pizarra, por favor?

Gå genom alla namn och jobba lite med uttal och spanskt alfabet.

Alternativet är att du använder en grupplista och programmet Puzzelmaker Länk till annan webbplats. för att skapa ett korsord med elevernas namn och efternamn. Programmet är på engelska men väldigt lätt att hantera. Du får kolla korsordet noga för ibland kan några namn försvinna.

Be eleverna att presentera sig och säga sitt efternamn. Dela upp klassen i små grupper och be dem att lösa korsordet. Om de inte kommer ihåg kan de gå runt och fråga på spanska.

 • Hola, ¿qué tal?
 • ¿Cómo te llamas?
 • Me llamo…
 • ¿Y de apellido?

För att introducera eller repetera alfabetet kan du gå genom alla namn på tavlan.

Till mer avancerade grupper kan du be eleverna att sitta i grupper och skriva ner några frågor på målspråket för att ta reda på dig. Samla klassen och svara på frågorna. Om det blir upprepade frågor kan du be någon att svara om dig. Det gäller att våga släppa loss. Det blir roligt för eleverna och ni kommer att skapa en relation under lektionen.

Några länkar med flera förslag:

 

Hoppas att du har fått mycket inspiration nu. Välj en aktivitet som passar din stil och lycka till med dina elever.

”La tarea de la educación es delicada porque supone, a la vez, amor y desprendimiento, dulzura y firmeza, paciencia y decisión".

Gastón Courtois


Rosana Månsson

Legitimerad lärare i spanska och engelska för högstadiet. Även behörig i portugisiska, franska och SVA. Tidigare ämnesspanare.

Mejla