Mamma, varför pussas killarna?

Jag har tjatat förr om vikten av normkritik och skolans ansvar att aktivt arbeta med likabehandling, och nu gör jag det igen. Det räcker inte att "känna" eller "tycka" att jämlikhet är viktigt - vi måste göra mer än så.

Publicerad Av

Jag och mina barn stod och väntade på tunnelbanan då min fyraåring fick syn på den här bilden: 

image

Medan jag stod där och kände mig glad över att äntligen se något normbrytande funderade han en stund och utbrast sedan:

"Varför pussas killarna?"

"För att det är mysigt", svarade jag.

"Men killar brukar ju bara pussa prinsessor!" menade han.

Och detta är ett tydligt exempel på hur stark heteronormen är, och hur viktigt det är med en bredare representation och möjlighet till identifikation också för den som bryter mot normen. Min fyraåring lever i en regnbågsfamilj, träffar andra regnbågsfamiljer ofta och hemma får han läsa böcker med alla möjliga familjekonstellationer - men trots detta så har han redan stenkoll på hur det "ska" vara i samhällets ögon.

För vad möter han i förskolan? När han tittar på film? På tv? I skolan så småningom?

Jag har tjatat förr om vikten av normkritik och skolans ansvar att aktivt arbeta med likabehandling, och nu gör jag det igen. Det räcker inte att "känna" eller "tycka" att jämlikhet är viktigt, eller att en gång per läsår i förbifarten nämna att "det är okej att bli kär i vem man vill" - vi måste göra mer än så. För det som inte får synas, det räknas inte, och det som inte räknas får man vara misstänksam emot, skämta om och klanka ner på.

Så - se till att representera fler i de bilder ni visar, de texter ni läser och de exempel ni ger. Ofta! Det gör skillnad!

Här kan ni se mig, Christian Eidevald, Aisha Lundgren och Zafire Vrba prata normer och normkritik i Kunskapskanalens programserie "Lärlabbet". (Red. Länken fungerar inte längre.)


Sanna Mac Donald

Språklärare

Mejla