Så här slipper du rätta

I dessa stressiga tider är det skönt att ha hittat ett sätt som optimerar min och elevernas tid. Mitt mål denna termin var att lära mig hur jag skulle kunna jobba smartare och samtidigt kunna ge mina elever individuell och snabb feedback. Jag har valt att arbeta med Google formulär och tillägget Flubaroo.

Med detta tillägg slipper du rätta. Datorn gör jobbet åt dig! Samtidigt kan du välja att eleven ska få direkt feedback till sin e-post. Det som krävs är att du har tillgång till en dator och att dina elever kan komma åt att svara på frågorna digitalt. Mina elever använder sina telefoner eller datorn hemma. Du behöver veta om någon elev inte har tillgång till telefon eller internet hemma och då erbjuda dem att svara i skolan.

Vi jobbar mycket så här i mitt klassrum. Eleverna får en instruktionsfilm om ett moment som de ska se innan de kommer till lektionen. Eftersom eleverna får direkt feedback vet eleven om den behöver jobba mer hemma eller vad eleven behöver fråga mig om. Flera föräldrar har också hört av sig med positiv respons. De kan nu fråga sina barn om de kan uppgiften och faktiskt få svart på vitt om det är så.

Jag kan också innan lektionen få en snabb överblick över vilka som gjort uppgiften och vad jag behöver undervisa mer om. Eleverna tycker att det är mycket bra, men ganska jobbigt. De tycker att kontrollen på dem har ökat och man kan inte sitta och låtsas att man gjort sina uppgifter!

Här nedan har jag gjort en instruktionsfilm om hur det går till. Du behöver börja med att skapa ett Google-konto om du inte redan har det. Därefter följer du instruktionerna steg för steg i filmen.

Om du själv vill prova att göra samma quiz som jag visar i filmen kan du prova det här: Sara Bruuns Klassrum Länk till annan webbplats. Har du fyllt i din mailadress korrekt så får du ett mail från Flubaroo Grader inom några minuter.

Tänk dock på att eleverna måste svara som du gjort i "facit" för att det ska fungera. Detta gäller främst om du väljer alternativet "korta svar". Har du avslutat meningen med punkt måste eleven avsluta med punkt annars ger datorn fel. Jag brukar skriva den instruktionen i bloggen som en påminnelse till eleverna. Det är lätt att de glömmer inleda med stor bokstav och framförallt avsluta med punkt. Jobbar du med yngre barn?

Jobbar du med yngre barn? 

Då kanske du inte vill att det ska gå iväg ett automatiskt mail, då de inte har egna adresser. Du kan själv välja om du vill att det ska gå iväg ett automatisk mail eller inte. Då väljer du Grade assignment istället och datorn rättar elevernas svar utan att det går iväg ett mail. 

Arbetssättet fungerar med alla elever så fort de lärt sig att läsa. Det fungerar också i alla olika ämnen och är inte specifikt kopplat till språkundervisningen.

Här kan du se hur du gör om du inte vill att det ska gå iväg ett automatiskt mail.


Sara Bruun

Lärare i engelska och IKT-pedagog. Tidigare ämnesspanare.

Mejla