Tillägg till Chrome som underlättar ditt lärarjobb

Tillägg till Chrome som underlättar ditt lärarjobb

Personligen använder jag nästan alltid Chrome som webbläsare. Att använda Chrome har många fördelar. Framförallt gillar jag de tillägg som finns och som underlättar mitt arbete. I denna text har jag valt ut några tillägg som jag använder hela tiden.

Publicerad Av

Innan du börjar så kolla om du är inloggad i Chrome med det Google-konto du vill använda. Så här gör du: Logga in i Chrome Länk till annan webbplats..

Awesome Screenshots

Utan inbördes rangordning börjar jag med att visa er tillägget Awesome Screenshots, som hjälper dig att ta skärmdumpar, bilder, så som jag har gjort i bloggen här. Det är enkelt att klicka direkt på tillägget och kunna välja om jag vill skärmdumpa en del av en sida eller bild. Dessutom kan du skriva direkt på bilden eller rama in det du vill visa. Mycket bra och användbart tycker jag. Skärmdumpar använder jag nästan varje dag, både med elever och kollegor. Jag vill kanske visa något och förtydliga en instruktion precis som jag gör nu i bloggen.

För att hämta ett tillägg måste du använda Chrome. Om du tittar längst upp till vänster på din skärm nu så ser du Appar. Klicka på den och välj Chrome webstore. Ser du inte knappen så googlar du helt enkelt Chrome webstore. Därefter söker du på det tillägg du vill installera och när det dyker upp klickar du på Lägg till. Du gör likadant varje gång du vill lägga till ett nytt tillägg.

Tillägget hamnar sedan som små ikoner i menyraden bredvid adressfältet. På min Chromebook ser jag tilläggen längst ner till vänster på skärmen, men på min Mac ser det ut som på bilden:

(Det som ni ser under adressfältet är mina bokmärken och favoriter. Bokmärken lägger du till genom att klicka på den lilla stjärnan du ser i adressfältet.)


Pearltrees 

- klicka på tillägget och sortera direkt in en webbsida du vill spara i ditt virtuella bibliotek. Installera även Pearltrees på din mobil och/eller iPad oavsett enhet du använder så sparas det i Pearltress och du kan öppna det i datorn eller mobilen/iPaden och det finns kvar. Du kan spara webbsidor som du behöver exempelvis till ett temaarbete eller varför inte recept till lördagens middag? Här hittar du en instruktionsfilm om hur Pearltrees fungerar Länk till annan webbplats..


Draftback

- om dina elever skriver sina texter i Google dokument kan du använda detta tillägg för att se om tex hela stycken kopierats in i dokumentet. När du klickar på tillägget spelas skrivprocessen i dokumentet upp som en liten film och du kan enkelt se hur eleven har gjort. Här hittar du en instruktionsfilm om hur Draftback fungerar. Länk till annan webbplats.


Readlang Web Reader

- detta måste ni lära era elever! Eleven har en webbsida framför sig på sin dator och klickar på tillägget. Därefter kan eleven välja en uppsjö av olika språk som sidan ska översättas till. 

Genom att klicka på orden ett efter ett i följd kommer hela meningen upp som översatt. När du är klar kan du gå till readlang.com och där kan eleven, via flashcards, träna på de ord som eleven behövde slå upp. Orden sparas sedan i elevens bibliotek.

Det finns även färdiga texter uppladdade i biblioteket där eleven kan välja svårighetsgrad utifrån den Europeiska referensramen Länk till annan webbplats. där A1 är absolut nybörjarnivå och C2 betyder att du är helt flytande i språket. Här ser jag många användningsområden i alla ämnen och främst som hjälp för de nyanlända. Jag provade nyss webbsidan Globalis.se Länk till annan webbplats. som SO-lärare gärna använder. Tillägget fungerade hur bra som helst och översatte nyckelord från svenska till engelska. Jag provade även tyska och spanska och det gick lika bra.Tyvärr ser jag inte att Dari finns med som språk, men persiska och arabiska och många andra språk finns. En nackdel till är att den inte läser alla webbsidor. Man kan inte få allt här i världen! Här hittar du en instruktionsfilm om hur Readlang fungerar. Länk till annan webbplats. Den är alldeles för lång, men det går ju att spola om den blir för dryg!

Grammarly

- som engelsklärare är detta tillägg oumbärligt. Tillägget rättar min stavning och grammatik och ger direkt förslag på vad det borde vara istället. Du kan även ta hela texter och kopiera in i Grammarly.com Länk till annan webbplats. så blir de rättade på några sekunder. Hur jag gör det har jag bloggat om här: Vikten av effektiv feedback

Screencastify

- är ett skärminspelningsverktyg som är busenkelt att använda. Du klickar på ikonen för tillägget och sedan record. Därefter spelas allt du gör på datorn in. Om du har en uppgift du tycker är toppen och vill lägga till ditt ljud kan du använda detta. Jag använder det ofta i kombination med Grammarly ovan för att ge eleverna muntlig feedback på skriven text. Här finns en instruktionsfilm om hur Grammarly och Screencastify fungerar. Länk till annan webbplats.

Formida

- underlättar formativ bedömning. När dina elever har skrivit texter och du vill ge respons klickar du på tillägget och vips kommer färdiga kommentarer du kan använda. Fungerar för engelska, svenska, svenska som andraspråk, SFi, tyska, franska, spanska. Laborationsrapporter för NO är på gång, men jag är osäker på om det fungerar redan. Dina kommentarer sparas och en analys görs automatiskt via Formida.se Länk till annan webbplats.. Ett mycket smidigt tillägg tycker jag. Här hittar du en instruktionsfilm om hur Formida fungerar Länk till annan webbplats..

Share to classroom

- genom att klicka på detta tillägg kan du direkt skicka ut en webbsida som du vill dina elever ska arbeta med. Du skickar den till elevernas grupp i Google classroom. Tänk på att eleverna också måste installera tillägget på sina datorer.

En annan smidig funktion är att du samtidigt kan skicka ut frågor och webbsida till elevernas classroom. Du kan välja om du vill skicka ut till alla elever eller bocka i vilka du vill skicka till. Nedan kan du se hur det ser ut när jag skapar en fråga till eleverna. Om du inte vill skicka till hela klassen, klickar du på Alla elever och väljer där vilka som ska få frågan. 

Du administrerar allt från din lärardator och eleverna tar emot frågan i sitt Google Classroom och svarar där. I lärarvyn ser du nu en tydlig översikt över elevernas svar. Perfekt för att göra alla elevers röster hörda och du slipper slösa lektionstid på att eleverna ska skriva in rätt webbadress. Så här ser det ut i elevens classroom:

Alice Keeler classroom split

- när eleven har installerat tillägget och klickar på det, delas datorskärmen i två delar och eleven kan enkelt se vilken tex uppgiften i classroom är samtidigt som den har det aktuella arbetet på andra sidan av skärmen. Fungerar för Google Classroom.


Jag skulle kunna fortsätta till imorgon men stannar här. Alla tilläggen är gratis, dock kräver de att du skapar ett konto. Det allra lättaste är att ha ett Google-konto och godkänna tilläggen med det. Då behöver du bara hålla reda på ditt lösenord till ditt Google-konto, vilket underlättar i lösenordsdjungeln.

Se nu till att ladda ner webbläsaren Google Chrome om du inte redan gjort det och börja arbeta med olika tillägg. När du väl lärt dig hur man gör kommer ditt arbete att bli mer effektivt.


Sara Bruun

Lärare i engelska och IKT-pedagog. Tidigare ämnesspanare.

Mejla