Smidig feedback med Formida

Tidigare har jag bloggat om Tillägg till Chrome som underlättar ditt lärarjobb och idag tänkte jag gå lite djupare in i ett av dem. Vi lärare lägger mycket tid på att ge återkoppling och detta är mycket tidskrävande. Genom att använda Formida kan du effektivisera ditt arbete.

Formida Länk till annan webbplats. är gratis och plattformsoberoende dvs det fungerar oavsett vilken dator eller ipad du använder. Det fungerar även om du använder dig av Google Suite eller Office 365 och word. Jag kommer att visa hur tillägget fungerar i Google Dokument då det är det jag använder och tycker är enklast.

Jag vill också poängtera att dessa IKT-tips jag bloggar om är sådana som jag själv gillar och använder. Självklart är det företag som ligger bakom, men jag understryker att jag väljer själv vad jag skriver om och jag är inte på något sätt mutad!

Formida Länk till annan webbplats. är resultatet av två kreativa gymnasielärare som såg ett behov av att effektivisera arbetet runt dokumentation och formativ bedömning i undervisningen. Det märks att det är skapat av lärare för lärare då det är mycket användarvänligt och enkelt att förstå. Elever i alla ämnen och i alla åldrar skriver mycket.

Hur gör jag då?

  1. Börja med att hämta tillägget från Chrome Webstore
  2. Skapa därefter ett konto.
  3. När det är klart öppnar du det dokument du vill arbeta med, och ge feedback till.
  4. Därefter markerar du det ord eller den mening som du vill kommenterar och klickar på.
  5. Du väljer vilket språk du vill använda och till vilken klass du ska ge återkoppling.
  6. Är du NO-lärare har Formida i dagarna släppt en funktion för att ge kommentarer till Labbrapporter. 
  7. Därefter kan du börja kommentera elevens text genom att du markerar ordet, eller frasen, och direkt klickar på Formida-tillägget.

Du väljer nu vad du vill kommentera bland ett stort urval av färdiga fraser. Du kan även lägga till dina egna kommentarer och sedan använda dem på samma sätt. Längst ner i kommentarsrutan ser du olika symboler. Via dessa symboler kommer du till analysverktyget. Här kan du se en sammanställning över den feedback du gett, men även lägga till och hantera dina egna kommentarer och de grupper som du lagt till.

(Jag är på tåget på väg till Stockholm, därför är filmen inspelad utan ljud. Den förklarar dock ändå hur enkelt det är att arbeta med Formida. )

Om du arbetar med nyanlända kan du använda Formida för att få översättningar till din feedback. Genom att använda kommentarsfunktionen till SFI kan du få din svenska feedback översatt till arabiska, dari, somaliska och tigrinja.

”Jag gillar olika sätt att ge återkoppling som gör min arbetstid mer effektiv. Formida är verkligen ett sådant verktyg”

Sara Bruun, lärare


Sara Bruun

Lärare i engelska och IKT-pedagog. Tidigare ämnesspanare.

Mejla