Guldgruvor för ämnesspaning

Att få barn att gilla att läsa och att vilja göra detta är språklärarens stora utmaning. Det tar tid att hitta den rätta boken och den rätta texten. En bok eller en text som funkar perfekt i en klass fungerar kanske inte alls i en annan. Mitt råd är att lägga lite extra tid på att hitta just den där texten som du tror passar just den där klassen extra bra.

Du kan börja läsa autentiska texter med dina elever redan från när de är i stort sett nybörjare. Det som skiljer är sättet att undervisa på. Nybörjarna behöver mer struktur, förförståelse och såklart hjälp med ord och begrepp.

I detta inlägg hittar du ett flertal källor som du kan använda rakt av för att undervisa i Storytelling och reading.

Den första boken jag rekommenderar är: Tell it again - The Storytelling Handbook for Primary English Language Teachers Länk till annan webbplats. . Detta är den tredje upplagan och den ges ut av British Council. I boken hittar du metodik, hur du kan undervisa om läsning och lektion för lektion upplägg kring hur du kan göra med dina elever. Den innehåller välkända berättelser för de allra yngsta som The Very Hungry Caterpillar och Jim and the Beanstalk.  Berättelserna finns inte i boken, men jag har googlat titlarna och hittat dem som pdf. Ladda genast ner boken och få inspiration kring hur du kan göra med din nybörjarengelska!

Nästa tips är också från British Council och den boken innehåller 21 olika uppvärmningsövningar och lekar som du kan variera beroende på vilken ålder du undervisar. Passa allt från nybörjare till de äldre. Hämta gratis här: Warmers and Fillers.  Länk till annan webbplats.

Det tredje tipset är för något äldre barn. Med motvilliga läsare kan det vara svårt att få igång dem och då kan noveller, short stories, passa bättre. Här hittar du 36 olika noveller med tillhörande lärarhandledning. Bara att ladda ner och spara: 36 Short Stories Länk till annan webbplats. .

Sist men inte minst en härlig samling dikter med allt från Edgar Allen Poe och Emily Dickinson till Tupac: 24 Must Share Poems Länk till annan webbplats.   Dikterna är sammanställda av We are Theachers.

/ Sara