Sommar och antagningstider

informationen som alla borde ha innan ansökan

Det nalkas antagningstider för både sökande till gymnasium och högskola/universitet, en spännande tid för många förväntansfulla ungdomar som håller både tummar och tår inför beskedet. Blir det extas över att ha kommit in på sitt förstahandsval eller sorg över att inte ha gjort det?

Publicerad Av

Hej! Mitt namn är Lina Hading och jag är sedan februari i år ledamot i LR studs centrala styrelse och idag gästar jag denna studerandeblogg. Jag pluggar studie- och yrkesvägledarprogrammet på distans via Umeå Universitet och jobbar samtidigt som studie- och yrkesvägledare på en gymnasieskola.

Det nalkas antagningstider för både sökande till gymnasium och högskola/universitet, en spännande tid för många förväntansfulla ungdomar som håller både tummar och tår inför beskedet. Blir det extas över att ha kommit in på sitt förstahandsval eller sorg över att inte ha gjort det? Kanske är man bara tacksam för att överhuvudtaget ha fått en plats eller så blir det till att tänka om helt.

Vilken information behövs egentligen för att göra ett bra val? När man tänker efter är det en hel del. Det finns över 8000 olika jobb i Sverige och elever förväntas redan i åk 9 välja ett av 18 olika program som alla ger olika förutsättningar både på arbetsmarknaden och för vidare studier. Ganska mycket ansvar att lägga på en 15-åring kan man tycka.

Prova själv se hur många olika yrken du kan komma på. Det är inte helt enkelt.

Skolan har en viktig funktion i att vägleda eleverna, både vad gäller enskilda samtal med studie- och yrkesvägledare, men även när det kommer till den vida vägledningen. Alltså den vägledningen som är hela skolans ansvar och kan handla om utbildningsinformation, ämnen och kurser som kopplas till arbetslivet, villkor, behörigheter, valmöjligheter eller självkännedom.

Skolan har ett kompensatoriskt uppdrag i att jämna ut elevers olika förutsättningar att lyckas med sin skolgång, men vilken nytta är en lyckad skolgång om man inte vet vad man ska använda den till? LR stud trycker på att skolan är en välfärdsfråga och att studie- och yrkesvägledning ska införas redan under mellanstadiet. Det är en förutsättning för att elever ska kunna göra väl underbyggda val senare i livet.

Såklart kan man alltid ändra sig om det skulle blir fel, alla vägar bär ju som känt till Rom, men om vägen blir för lång och krokig är det inte säkert att alla orkar gå ända fram. Att ge eleverna ett mål, en väg och en stark koppling mellan skola och näringsliv gynnar hela skolgången. För vem är motiverad att kämpa utan ett mål?

Avslutningsvis vill jag önska alla lycka till i dessa antagningstider, saker och ting har en tendens att ordna upp sig till slut, eller så väljer i alla fall jag att tro. Njut av sommaren och prata med en studie- och yrkesvägledare om du är osäker på vad du ska göra i höst!​

-vägledning är en välfärdsfråga-

”Det finns över 8000 olika jobb i Sverige och elever förväntas redan i åk 9 välja ett av 18 olika program som alla ger olika förutsättningar både på arbetsmarknaden och för vidare studier. Ganska mycket ansvar att lägga på en 15-åring kan man tycka. ”Sara Karlsson

Studerar till gymnasielärare i ämnena samhällskunskap och historia. Ledamot av LR Stud centrala styrelse.

Mejla