Skolstart

Ny student, femteårsstudent och allt däremellan.

Välkomna till världens bästa yrke och förhoppningsvis också välkomna till Lärarnas Riksförbunds Studerandeförening! Är det ett tips jag ska ge en nybliven lärar- eller syv-student så är det att göra det mesta av sin tid som student genom att engagera sig. Helst i något som inte bara är kul utan som också kommer att göra nytta för dig under hela utbildningen och hela vägen ut i yrkeslivet.

Publicerad Av

Som ni förstår på rubriken tänkte jag börja med att välkomna alla er som är helt nya på lärar- eller syvutbildningen. Välkomna till världens bästa yrke och förhoppningsvis också välkomna till Lärarnas Riksförbunds Studerandeförening! Till er som redan studerar till lärare eller syvare sedan tidigare, varmt välkomna tillbaka!

Tiden från att antagningsbeskedet kommer tills man börjar sin första kurs och tills man känner att man har lite koll på läget, det är en spännande tid. Tiden är fylld av frågetecken, nerver och en massa begrepp som snurrar i huvudet, vad är UVK, VFU och hur bra koll har man egentligen på LGR11 och LGY11? Hur skriver man akademiskt och vad är egentligen ett intersektionellt perspektiv? Det är helt okej att vara förvirrad! Jag läser själv mitt fjärde år på ämneslärarprogrammet och kan lova er att det blir bättre, ibland. Ibland är man lika virrig vid kursstart år fyra som man är år ett. Och det är helt okej!

Men virrigheten vid kursstart är inte allt jag ska skriva om idag. Jag tänkte göra lite reklam för just den förening och det fackförbund som jag signerar med här, lärarnas riksförbunds studerandeförening. Oavsett om ni är helt nya studenter eller om ni har några år i ryggsäcken så är ett engagemang i LR Stud något som jag tror ni aldrig kommer ångra. Jag blev själv engagerad i LR Stud av en slump, en slump som jag idag är mycket tacksam över.

Genom att vara en del av en lokalförening, att endast åka med på de centrala evenemang som anordnas eller att gå på evenemangen som våra lokalföreningar anordnar runt om i landet får du inte bara ett härligt umgänge, nya vänner utan du får framförallt ny kunskap. Den kunskap som erbjuds genom ett engagemang i LR Stud tillåter dig att själv skräddarsy din utbildning och ger dig så mycket nyttiga kunskaper inför ditt kommande liv som yrkesverksam lärare.

Är det ett tips jag ska ge en nybliven lärar- eller syvstudent så är det att göra det mesta av sin tid som student genom att engagera sig. Engagera dig i något som inte bara är väldigt kul utan som också kommer att göra nytta för dig under hela utbildningen och hela vägen ut i yrkeslivet.


Sara Karlsson

Studerar till gymnasielärare i ämnena samhällskunskap och historia. Ledamot av LR Stud centrala styrelse.

Mejla