Lugnet före stormen

VFU-praktik i praktiken

Håll i hatten! Här börjar en blogg om den klart mest spännande tiden av en lärarstudents utbildning, tiden då teorier, kunskap och förmåga äntligen sätts på sitt ultimata prov: verkligheten. Tiden jag syftar på är förstås den verksamhetsförlagda utbildningen, VFU:n.

Publicerad Av

För min egen del är detta det första mötet som lärarstudent med den gymnasieskola jag så intensivt föraktade och alltför ofta undvek som förvirrad och förtvivlad elev för många år sedan. En spontan tanke är om de flesta lärarstudenter var som jag: forna frustrerade elever, eller det motsatta: mönsterelever? Finns förstås många som är lite av varje, men något jag tror vi alla har gemensamt är viljan att få just våra elever att uppleva den fantastiska tid några av oss hade i skolan, eller omvänt undvika de hemska stunder andra av oss upplevde. Oavsett inställning, erfarenheter, val av åldersgrupp eller ämnesval är praktiken för oss alla gemensam.

Det var en något spänd väntan att få se var man blev placerad, när jag väl fick se det i min VFU-portal (de två VFU-sidorna ”VFU-portfölj/portfolio” och ”VFU-portal” har onekligen skapat en del förvirring, varför inte ge sidorna mer distinkt olika namn?) såg jag att jag blev placerad på Österåkers gymnasium, min första reaktion var panik eftersom Österåker kommuns mest avlägsna delar är rena Indiana Jones äventyret för den kollektive resenären (kallades man inte trafikant enligt den kvinnliga robotrösten på SL förr i tiden? Märkligt ordval, minst sagt). Efter en snabb Google-sökning kunde jag andas lugnt igen, Österåker gymnasium är placerad mitt i Åkersberga centrum, Roslagsbanan (railroad to hell, eller?) – här kommer jag!

20140409_164458

Här har vi den, skolan med sin tjusiga glasfasad. Ser visserligen lite avslaget och dött ut på bilden men jag skyller på att den här bilden togs mer eller mindre ”efter stängning”. Hur som helst togs förstås den här bilden i samband med mitt första möte med min handledare Madelene, ett möte som kändes bra på alla sätt och vis men allt fanns det ett något pinsamt moment också. Frågan är om det var mest pinsamt för mig eller min handledare (om hon läser detta vill jag säga att jag hoppas det här är den enda svenskan du ser eller hör från mig någonsin. Har alltså ämnet engelska och därför driver jag en hård ”English only” policy, en policy mina framtida elever förstås också kommer få uppleva, hehe!) Lång parentes, sorry! Hur som helst var det så att min handledare inte riktigt hade full koll på sina inloggningsuppgifter för att komma in på min VFU-portfölj, en märklig tystnad uppstod och jag som vill framstå som lärarstudenten som har koll på allt (den fasaden föll alltså redan efter några minuter...) hade inte ens tänkt tanken på hur den andra sidan av systemet fungerar. Trodde helt enkelt hon hade koll på det, så det skrevs åter ett mail av många till min universitetslärare, men det skall vara löst nu.

20140409_164601

Spana in den här udda uppsättningen stolar! Är det alltså här det beryktade trepartssamtalet kommer äga rum?

Annars är jag mest glad att hon inte hade någon ”daltaraura”, att bara skriva ordet dalta gör mig irriterad, det tycktes inte finnas någon känsla av att jag får ”känna efter” och ”ta min tid” - här kör vi några dagars observation och sen genast in i lejonburen. Om någon har orkat läsa ända hit kan jag säga att detta kommer vara en daglig blogg om mina tankar och upplevelser under min första VFU, en VFU som kommer pågå under en månads tid och vara dörolig, främst för att jag har bestämt det! Nu knackar dock påsken på dörren vilket innebär att jag återkommer om exakt en vecka, hoppas ni alla får en riktigt glad påsk. Själv ska jag ta mig till Bryssel (är det den mest ifrågasatta staden i Europa? Får endast frågan ”varför?” när jag berättar var jag ska, en riktig underdog alltså men jag tror på Bryssel) och ladda batterierna.

Ett tema jag kommer testa är att köra klassikern ”dagens låt” (positiv förstärkning i sann Skinneranda) och här är alltså dagens låt: https://www.youtube.com/watch?v=KQQtQB91WKc Länk till annan webbplats. – Låten passar in i temat för dagen: lugnet före stormen


Sebastian Forsman

Studerar till gymnasielärare i engelska och historia. Tidigare engagerad i LR Stud Stockholm.

Mejla