Du har ju hela helgen på dig

VFU-praktik i praktiken

Då har jag jobbat mig fram till min första "helg" som praktikant och för en gångs skull använder jag citationstecken som de faktiskt är tänkt att användas. Anledningen är att jag har min första lektion (som lärare alltså, om det nu var otydligt) på måndag morgon och jag har MYCKET att göra.

Publicerad Av

Writing academic English är temat för lektionen och jag ska producera text, Powerpoint-presentation, finjustera lektionsplanen och samtidigt komma på lite sköna lättsamma lekar för academic vocabulary in speech liksom (svengelska regerar tydligen). Dessutom måste stora steg tas inför tisdagens lektion då jag och Esmat ska ha vår första gemensamma lektion i litteratur, där vi måste skapa en intressant introduktion, hitta en bra text, skapa bra frågor osv. Nåja, allt smiter jag ut i solen och njuter lite - vädret är kolossalt fantastiskt just nu!

Mina partypolare denna helg, en galen ensemble helt klart!

Annars har dagen bestått av en del observerande och mycket snack med både Madelene och Esmat om de kommande lektionerna jag nämnde i stycket ovan. Fick observera en lektion med en lärare som hade tänkt att ha exakt samma upplägg idag för en klass som hon hade igår för en annan. För att förtydliga: jag skulle fått se en lektionsplan upprepa sig fast inför en annan (och klart större) klass. Det blev inte riktigt så, kanske lite synd men jag tycker det var häftigt att se läraren så elegant modifiera lektionen mer eller mindre "freestyle" liksom, denna stökigare och större klass behövde andra uppgifter märkte hon tidigt så upplägget förändrades både kronologiskt och innehållsmässigt.

På eftermiddagen fick jag dessutom se Esmat ha en lektion i svenska, hon har en väldigt lugn aura som verkar smitta av sig snabbt (både lugn och aura måste vara de mest skrivna orden i denna blogg än så länge). Hann tyvärr inte observera henne så länge men hon har helt klart koll på vad hon sysslar med, säkerheten själv! Jag förväntar mig att jag är lite mer "flamsig" (i brist på ett bättre ord) - mest för att jag är sån när jag presenterar saker och ting som elev, mycket viftande med händer och jag står sällan helt still där jag ofta kan komma ifrån ämnet lite. Får se om eleverna accepterar min stil, jag skulle säga att det inte är helt självklart :))

Ser, som en liten parentes, skolans glasfasad nästan direkt när jag kliver av bussen, den är där i horisonten likt Saurons öga i Mordor och vakar ständigt över mig.

Jag har ju faktiskt hela helgen på mig, precis som Åke i den klassiska reklamfilm som jag refererade till i titeln, och det ska läsas och skrivas så ögonen och fingrarna glöder. Vad krävs då? Lite fånig musik som är tänkt att göra en taggad, passar utmärkt eftersom jag själv är lite fånig av mig. Här är hur som helst dagens låt: https://www.youtube.com/watch?v=LkIWmsP3c_s Länk till annan webbplats.


Sebastian Forsman

Studerar till gymnasielärare i engelska och historia. Tidigare engagerad i LR Stud Stockholm.

Mejla