Den vilda verkligheten

VFU-praktik i praktiken

Idag fann jag något jag har letat efter i många månader under min lärarutbildning: ÄKTHET. Mer specifikt menar jag att jag äntligen fick ha en lektion där jag inte var orimligt extremt förberedd, jag och Esmat hade en litteraturlektion i sammanlagt 4,5 timmar och vi var helt enkelt inte fullt förberedda.

Publicerad Av

Jag tror knappast vår något låga nivå av förberedelse egentligen är något unikt, ibland hinner man som lärare helt enkelt inte med att planera allt i detalj! Man får då luta sig tillbaka på sin ämneskunskap och nu ger jag mitt forna jag ett rejält ryggdunk för all tid jag lade ner på litteraturkursen i höstas, den behövdes minst sagt.

Allt som allt gick lektionen OK tycker jag, sjukt bra att vi var två som höll i lektionen för jag behövde läsa short storyn samtidigt som de läste den (hoppas eleverna trodde att jag bara lite nonchalant läste igenom texten igen när de gjorde det för att fördriva tiden, sanningen var förstås att jag aldrig läst texten förut och gjorde allt jag kunde för att läsa färdigt texten först och sen skriva diskussionsfrågor - utmanande var det, men utmaningar är utvecklande, eller nåt)

Utöver lektionen spenderade jag flera timmar med att prata med andra lärare, det tröttnar jag aldrig på faktiskt. Idag pratade jag bland annat med en lärare som är Lärarnas Riksförbunds ombud för kommunen och skyddsombud för skolan (tror jag skrev rätt nu men det där är lite rörigt för mig, det här faller väl inom kategorin ämnen jag borde veta vad det här laget). Även snackat med en lärare som gör sitt introduktionsår, hon såg lite trött ut får jag säga och hon sa även att hon var trött och stressad. Själv har jag min dos av trötthet också men jag vill inte tråka ut er med sånt, jag upplever just nu den viktigaste och roligaste delen av min utbildning så tröttheten viker jag ihop och gömmer i fickan. Dagarna blir rätt långa när jag vägrar lämna skolan före 17, men dessa timmar av diskussioner är mer värdefulla än allt guld i El Dorado.

Imorgon ska det hända något riktigt häftigt (detta må vara liiiite subjektivt) och det är en observation av en lärare som har ämnet internationella relationer. Riktigt, riktigt kungligt att vara lärare i internationella relationer tycker jag, ämnet är döroligt - ser verkligen fram mot morgondagen och jag är allt lite avis på läraren.

Varit i skolan i fem dagar nu och jag känner mig bekväm, skolan är inte så stor (ca 400 elever) så man känner igen många ansikten och det hejas en hel del av både elever och lärare. Traskar i korridorerna med en glädje och säkerhet som jag hoppas syns på utsidan, tänker att mina steg går i skön takt till dagens låt: https://www.youtube.com/watch?v=CyKeFcUyclc Länk till annan webbplats.  Länk till annan webbplats.  Länk till annan webbplats.

(Lovar att jobba med bildmaterialet imorgon, någon gång ska ni allt få se mig som lärare!)


Sebastian Forsman

Studerar till gymnasielärare i engelska och historia. Tidigare engagerad i LR Stud Stockholm.

Mejla