Tick tock

VFU-praktik i praktiken

Som jag nämnde igår skulle det bli rena medeltidsveckan i mitt klassrum idag, och nu syftar jag inte på turnéspel eller flöjtmusik utan Game of Thrones förstås! Denna lektion gick riktigt kalassmidigt, dock lite tveksamt om elevernas värld "rockades" (återigen en referens till igår) men allt såg jag intresset glimra i deras ögon i alla fall tillfälligt.

Publicerad Av

Varför gick det då så smidigt? Det finns en mycket simpel förklaring: Jag har äntligen (säkerligen senare än många andra lärarstudenter) förstått hur TIDEN är kung. I lektionsplaneringen ska banne mej ALLA steg tidsbestämmas i förväg och alla deadlines ska hållas stenhårt (undantag finns förstås alltid...). I min plan var alla steg tidsbestämda med en felmarginal på 3-5 minuter, allting hanns med och det var till och med så att lektionen slutade 2 minuter i förtid, något som aldrig har hänt tidigare.

Missförstå mig inte, tid har alltid varit en viktig punkt i alla mina planeringar men den har tidigare haft en något soft hörna i bakhuvudet och inte varit den mentala föraren tills nu. Kollar på klockan var tredje minut ungefär, men det lustiga är att alla skolans klockar går 5-10 minuter fel - borde inte skolan vara den inrättning där klockorna faktiskt går rätt? Eller är det kanske så att eleverna alltid har koll på klockan via sin laptop och hanterar den analoga klockan på väggen som en absurditet från... ja, typ medeltiden?

Är det så här dagens gymnasieelever ser på analoga klockor? Om de är helt ärliga tycker de väl jag är gammal och mossig som ett solur också.

Om man tar fram sitt förstoringsglas och tittar närmare på tiden och dess makt över min praktik så ser man att den finns där överallt, likt rövare på de sju haven. Börjar närma mig halvvägs nu rent tidsmässigt, tiden bara flaxar iväg alltså - speciellt när man har lektioner. Att ha en lektion på två och en halv timme känns ibland som kanske 20-25 minuter, vad tusan hände med tiden alltså?!

Annars som en sista liten grej om tiden, passa på när ni är på er VFU. Har hört legender (visst låter legender klart fräckare än rykten?) om lärarstudenter som inte ens är i skolan VARJE dag, vad i hela helvetet alltså. Va i skolan varje dag, var med på alla lektioner ni kan, ha så många lektioner som möjligt, var med på så många möten som möjligt, bli en del av skolan! Den samlade VFU-tiden motsvarar ENDAST 30 högskolepoäng, en futtig termin helt enkelt, för mig blir det 10% av studietiden. Återigen: passa på, kasta er tid i skolans stora famn och låt er förföras.

Lektionen som skall hållas imorgon blir tidsmässigt och innehållsmässigt kaosartad, mina kära NA2:or ska ha nationellt muntligt prov i engelska och nu ställs definitivt mina administrativa färdigheter på prov. Är ens administrativa rätt ord i det här sammanhanget? (känns rätt talande om mina eventuella färdigheter att jag inte ens vet vilket ord jag ska använda). Hur som helst kommer jag och mina två lärarkumpaner som jag nämnd åtskilliga gånger behöva hålla ordning på ett riktigt tajt schema och slussa runt elever till höger och vänster mellan olika grupprum. Visst gäspar man av att bara läsa om det!

En rolig detalj inför imorgon är att jag ska förbereda lite lyssningsövningar på engelska för de som inte gör sitt speaking test och lite olika dialekter krävdes. Tänkte genast på Craig Ferguson och hans genuint galna "Late Late Show", blir att hitta lite feta klipp och servera för mina elever imorgon. Som lärare sätter man sin personliga prägel på lektionerna helt klart, och det är verkligen  "synd" om mig som måste kolla igenom bra Youtube-klipp med Craig Ferguson, ibland är livet hårt :))

Här har vi Craig Ferguson, en bild säger som sagt mer än tusen ord

Nu pushar tiden mig dessutom närmare den efterlängtade studentfackliga kursen i Umeå den 10-11! Kan avslöja här och nu att jag och Sofie kommer hålla det ballaste föredraget någonsin om vår (LR Stud Stocholms) Finlandsresa tidigare i år. Den resan är den egentliga anledningen till att ni ens läser det ni läser just nu (väldigt deep, jag vet), för utan den hade jag kanske inte varit en del av denna goa studentförening. Tiden rinner iväg men det är bara att "keep pushin' on" som REO Speedwagon så kungligt sjunger i dagens låt: https://www.youtube.com/watch?v=bCFkSAqqMLs Länk till annan webbplats.


Sebastian Forsman

Studerar till gymnasielärare i engelska och historia. Tidigare engagerad i LR Stud Stockholm.

Mejla